Búcsúzom a sütőtöktől: gorgonzola, dió, körteecet




Pár napja el kellett gondolkodni mi legyen a maradék sütőtökkel...a helyzet az, hogy semmi kedvem nem volt főzni (még ilyet...:) ), és egyenesen bedobtam a sütőbe, egy kevés kakukkfűvel, és fokhagymával. Ez volt az első Segal féle tanítás, hogy "Sütőtököt sose tegyél be magába, mindig ízesítsd valamivel". :)

Aztán...hát...az úgy volt, hogy rájöttem nem akarok én magában enni sütőtököt, és jött a megszokott kattogás....A vom Fass-ban beszerzett körteecet, a körte-sajt megunhatatlan párosításra gondolva...egy kis pirított dió...és összeállt. Egyszerű, végre tészta (tészta és pizza függőségem van az elmúlt napokban)




Gorgonzolás sütőtökös parpadelle mézes dióval

gorgonzola
dióbél
méz
sütőtök
csirkealaplé
körte ecet
vaj


Leírva az alapanyagokat nagyon gondolkodom, hogy nem hagytam e ki valamit...de nem...
A gorgonzolát kiveszem a hűtőből, szobahőmérsékleten intenzívebb és krémesebb az állaga.
A sütőtököt kevés alaplé hozzáadásával felforralom, turmixolom és átpasszírozom egy finom szűrön. Majd hozzáadok egy kevés mézet és körteecetet. Az ecettel és a mézzel egyensúlyozok megtartva a sütőtök ízét. Ismét felforralom, ha viszonylag híg, akkor forraljuk tovább. A sós lobogó vízben megfőzött tésztát átforgatom a sütőtökkrémmel.
Az édes méz, nagyon jól kiegészíti a pikáns sajtot és a pirított dió csak emeli az ízhatásokat. Ezért a diót serpenyőben megpirítom, és mézzel átforgatom. (Ha előbb készítjük el a mézes diót adjunk hozzá egy kevés vizet, különben odaragad a méz a serpenyőbe). A tésztára szórom egy kevés gorgonzolával.

2 megjegyzés:

  1. Kár,hogy az ecetet megfőzted,ha legközelebb lesz kedved főzni add a végén hozzá mert sokkal jobban megmarad az íze.
    Asszem már ennyi.

    VálaszTörlés
  2. Annyira intenzív, hogy megmaradt, de megfogadom kipróbálom legközelebb úgy:)
    (jól esik, hogy még Balatonról is tanítasz:) )

    VálaszTörlés