A tejfölös fánk, talán nem is fánk



Húh, azért jó, hogy véget ért a húsvét. Bár se sonka, se sárgatúró, valahogy a tavaszi nagytakarítás vitte el a hosszú hétvégét, meg a rossz idő, amit egyre kényelmetlenebbnek érzek.
Volt viszont sok-sok nagymama süti, tegnap éjjel még titokban elfogyasztott maradék csokinyuszi. És tejfölös fánk, ami tegnaptól kezdve biztos állandó szereplője lesz a lekvár kiegészítőjeként. Vagy fordítva?:)


A fánk projekt akár lehetne macerás, sőt annak is kell lennie gondolom, különben nem sikerülne a kelt tészta. A Szakácsok könyvében, pedig ott lapul egy egyszerű, de annál inkább piskótára, pontosabban a madeleinre hasonlító tejfölös fánk recept. És ezzel elérkezett a könyv történetében az is (ha feltételezem nem rontottam el, de elviekben mindent betartottam), hogy a recept hibás. Mikor arra szólít fel, hogy a kész tésztát lisztes kézzel gyúrjuk át és formázzuk cipóvá, abból minden lesz csak nem cipó, mert annyira lágy és ragacsos még az állaga. Ezért én folyamatos rétesliszt hozzáadásával értem el, hogy tényleg lágy, de formázható, nyújtható, és végül szaggatható fánktésztát kapjak. Elviekben 180fokos olajban kell sütni, a hőmérőmet ismét használva VOLNA (hogy ha már van miért ne legyek pontos) viszont ez másodpercek alatt megdőlt, mert a kis szerkezet fülsüketítően elkezdett vinnyogni, és azzal a lendülettel rántottam ki az elemet a helyéről, hogy elég lesz mérés nélkül is sütögetni...azt hiszem elromlott...



Tejfölös fánk

440g rétesliszt (nekem még legalább 50g kiegészítettem)
1tk só
1cs szerecsendió
1ek sütőpor
2 közepes tojás (100g)
250g porcukor
200g tejföl
3ek zsíros tej
45g olvasztott vaj
1 ek átszűrt narancslekvár
2tk reszelt narancshéj
olaj (mogyoró)
(porcukor, kókuszreszelék, cukormáz, csokoládébevonat stb. a tetejére)

A lisztet, a sütőporral, a sóval, és szerecsendióval kétszer átszitálom. Majd egy habverővel addig keverjük a tojásokat kanalanként hozzáadva a cukrot, még krémes-fehér nem lesz. Belekeverjük a tejföltm a tejet, vajat, lekvárt (amit nem szűrtem le, és nagyon jól tettem, hogy rá lehet harapni a narancsra), a narancshéjat, és összedolgozom. Ehhez adom kanalanként a lisztet, és egy lapáttal forgatom össze, hogy egynemű masszát nyerjek. De massza volt, mint említettem és került még hozzá szitált rétesliszt. Majd hűvös helyen pihentettem 20percen keresztül. Kb. 5 centi vastagon lisztezett deszkán kinyújtjuk, kiszaggatjuk és 180 fokos olajban kisütjük, mindegyik oldalán kb. másfél percig. Papírtörlőn felitatom a felesleges olajat. Nagyon jó, komolyan:)

5 megjegyzés:

  1. Kb hasonlóan állunk hozzá a spéci konyhai kütyükhöz. :)
    A hőmérőmet eddig nekem még elő sem sikerült venni a fiókból. (de tervezem!) :)
    A Szakácsok könyvében nem ez az egyetlen elírt vagy rossz recept sajnos, én már belefutottam egy-kettőbe, például a palacsintatészta állagú kukoricakenyérbe legutóbb. (én nem piszkáltam bele a receptbe, hanem vártam a sütő előtt a csodát. Azt gondoltam, hogy egyszer csak a tejszín sűrűségű tésztából lukacsos kenyér lesz. (korán volt még...) Hát nem lett. De a férjem szerint clafoutisnak remek volt :) )
    Egyébként a kelt tészta nem macerás, csak túlmisztifikáják. Egy kis gyakorlat után már el sem lehet rontani. :)

    VálaszTörlés
  2. Szia :) A kelt tészta valóban nem macerás, hiszen én is meg tudom csinálni :) Komolyra fordítva, van néhány alapdolog, amit érdemes betartani, de nem boszorkányság.
    A fánkjaid szépek :)
    És örülök, hogy megtaláltam a blogod.

    VálaszTörlés
  3. Flat Cat, látom lelki szemeim előtt, ahogy kis sámlin ülve várod a csodát :)))

    A macerásság alatt azt értem, hogy a drezdai kalács, és a vajas sütemény kétszer elgondolkodtatott, elkészítettem, elsőre még elégedett is voltam vele...de ha kelesztés nélkül is vannak/léteznek eredmények, nem tiltakozom:)))

    Szia Garffyka,
    üdv itt:) az alap eljárásokkal mindig tisztában kell lenni, és akkor építkezni is tudsz, egy igaz:)
    Köszönöm vették a fánkok a bókot:)

    VálaszTörlés
  4. Szegény hőmérő...olyat érdemes venni ami 220ig azért kibírja.
    Amúgy jól néz ki:)

    VálaszTörlés
  5. Elviekben bírja, a digitális mindenit neki...fene tudja miért csipog, majd megvigasztalom, hátha csak sokkot kapott, hogy használtam:)

    VálaszTörlés