(málnás) CSOKOLÁDÉ SABLÉ (Valentin hangulatban)

A Valentin napban, és spec nem hiszek, vagyis osztom azt, hogy a "csak úgy" virág levesz a lábamról és többet ér  (...a hatása pedig  sokáig kitart:)), még erre a napra készülés nekem valahogy nem jut eszembe. Egy finom gesztus persze nem okoz felháborodást bennem sem, sőt megdöbbentem, milyen jól esik. Szóval aki tartja, és szeretne a másiknak kedveskedni, hiszen egy valamit biztosan tudunk, a ...a gyomrukon keresztül vezet az út...ugye:)
Egy biztos különleges alkalom annak aki tartja, és az is, hogy ezeket a sütiket máskor is el lehet készíteni, de a tavasz közeledésével legálisan a február 14.-e miatt  szívecskébe lehet bújtatni mindent:) Ez nyomos indok lehet. Ezt a sütit egyik barátnőmnek készítettem még pár hete, és csak úgy:) És csak úgy örült, és ennél nekem nincs jobb, mikor látom a mosolyt, mert bizony ilyenkor mindenkinél gyermeki, hiszen az édességet mindenki szereti.


Amire figyelni kell:

  • a tészta nagyon törékeny, mikor dolgozunk vele, mindig egy keveset nyújtsunk ki, és a maradékot tegyünk vissza a hűtőbe. Ami megmarad a kiszúrás után, ahhoz adjunk ismét egy kevés hideg tésztát, így könnyebben dolgozunk. A kész kiszúrt formákat ismét tegyük vissza hűtőbe
  • ha letapad inkább porcukor és liszt keverékét hintsük alá, hogy ne keményedjen túl a tészta (természetesen átszitált)
  • ha több körben sütjük, a sütőlemezt mindig hűtsük le, ettől nem deformálódik el a szív forma, és egyenletesen sül át
  • fontos a hőmérséklet, mert a sablé könnyen barnul a jó az, ha egyenletesen világos (nagyon) aranybarna színe van), ha a széle barnult, és égett az is keksz, csak épp nem sablé:)
  • a forma megtartására, és ez több tésztafélénél is érvényes (pl. leveles tészta) enyhén vizezzük be a sütőlemezen a szilikonlapot vagy a sütőpapírt egy permetezővel. A tészta biztosan letapad, és tökéletes lesz a formája
  • mindezt azért ragozom, csűröm, csavarom, hiszen "burkolni" akarjuk, méghozzá vékonyan (!) és ha az alap más formájú lesz, hiába szúrjuk ki rá a marcipánt nem fog illeszkedni tökéletesen:)
  • vagyis, a jó arány egy sablénál max. 2-3 mm vastagság és a burkolás 1,5-2mm marcipán, vagy fondant ki mit szeret
  • mert a túl sok elviszi az arányokat, főleg a marcipán esetén, nem azt akarjuk, hogy túldominálja az ízeket, hanem csak kiegészítse azt
  • a képen látható mintázókat is nagyon egyszerű használni, ahhoz hogy tökéletes legyen, keményítővel (szitált, de még jobb ha készítünk egy textilből kis zsákot, a tetejét megkötjük benne a keményítővel és szó szerint "púderezzük" a marcipánt) nyújtjuk ki, és a textúra formázót vékonyan befújjuk formaleválasztóval (nem mindig kell, de minél részletesebb egy mintázó annál nagyobb az esély, hogy beragad), amit ráhelyezünk a kinyújtott  még vastagabb marcipánra, és egy határozott mozdulattal végig húzzuk rajta a nyújtófát, vagy fondant rolót.

MÁLNÁS CSOKOLÁDÉ SABLÉE

125g liszt
100g vaj
50g porcukor
csipet só
1 tojássárga
1/2 rúd vanília

A lisztet átszitáljuk és mélyedést készítünk a közepébe. Ide tesszük: a felkockázott egyhén puha vajat, a szitált porcukrot, a vanília kikapart magját és egy csipet sót. Morzsa állagúra keverjük a kezünk segítségével és hozzáadunk egy tojássárgát. Cipóvá formázzuk és hűtőben pihentetjük fél órán keresztül. Majd a fent leírtak alapján kinyújtjuk és 150-160 fokon sütjük 8-12 perc alatt. Ehhez nagyon ki kell tapasztalni a sütőnket. Ha kisült, rácson hagyjuk hűlni és pihentetni.

A kinyújtott és kiszúrt macipánt oda kell ragasztani a tésztához. Sokan nyomkodják és várják a csodát, de ahogy száradni kezd a széle felgörbülni, és a díszítés odavész. Ezért a kekszeket, vékonyan általában vízzel szokták megkenni egy ecset segítségével, és óvatosan rányomják a kiszúrt marcipánt. Én málnalikőrt használtam, sokkal kellemesebb ízt ad neki pluszban.

Málnás csokoládékrém: 
125g tejszín
60g glükóz
360g étcsokoládé (64%)
165g málnapüré
70g vaj

A tejszínt a glükózzal forraljuk és az összetört csokoládéra öntjük. Hagyjuk kissé állni, majd óvatosan keverjük át. Ha elolvadt a csokoládé, adjuk hozzá a málnapürét és turmixoljuk át, még ki nem fényesedik. 35foknál keverjük hozzá a puha vajat, még teljesen fel nem olvad benne.  A kihűlt sablék közé töltjük.

2 megjegyzés:

  1. En is szeretnek a baratnod lenni, hogy en is ilyen csodakat kapjak. Csak ugy. :-) Timi

    VálaszTörlés