(rozmaringos) SÁRGABARACK (citromos) TÚRÓKRÉMMEL


Holnap Vasárnap, ami azt jelenti általában, hogy degeszre tömjük magunkat. Minél melegebb van annál kevésbé szeretjük bekapcsolni a sütőt, és ezzel nincs is semmi baj. Senki nem várhatja el tőlünk, hogy órákon át fulladozzunk a melegben, kivéve a szerencsések, de én sem tartozom közéjük. Tízpercenként levegőért rohanok a kertbe, remélve hogy legalább 5 fokkal hűvösebb van. Ez persze általában nem jön be. Bár itt a vasárnap hétköznap, szerintem ezt lehetetlen lesz megszoknom. Vasárnap nagyon furcsa, hogy menni kell, és az nem az anyukám, vagy anyósom felé vezető út, természetesen a vasárnapi ebéd miatt. Vasárnap, vasárnap, a legjobb nap. Büntetlen evés, öröm a családdal. Na de, ki a fenének van kedve még sütni is ilyen melegben? Amit most hozok, tök egyszerű, helyettünk készíti el szinte magát, nem sütjük, és igazán könnyű darab egy nehéz ebéd után. (Mert ugye ide vagy oda nagy meleg, az a rántott csirke mindig lecsúszott valahogy...)  Ráadásul most van szezonja a sárgabaracknak, vétek nem vele készíteni süteményeket:)








ROZMARINGOS SÁRGABARACK CITROMOS TÚRÓKRÉMMEL



125-150g teljes kiőrlésű keksz (ami akad otthon)
15g vaj
15g fehércsokoládé

A kekszet ledaráljuk, és elkeverjük a vízgőz felett felolvaszott vajas csokoládéval. Egy pohár segítségével belenyomkodjuk a zsírpapírral kibélelt kapcsos tortaformába, vagy tortakarikába, hogy szép egyenletes legyen. Betesszük a hűtőbe.

350g túró
125g porcukor
220ml tejszín
2db citrom
3db  (6g) zselatinlap

A zselatint hideg jeges vízbe tesszük, hogy felpuhuljon. A túrót, a finomra reszelt citromhéjával és 100g porcukorral áttörjük. A citrom levét kicsavarjuk és 25 porcukorral felmelegítjük. (Nem kell pontosan betartani a cukor arányt, a lényeg, hogy a citrom savas és megöli a zselatint, ezért cukorral finomítunk a saván és így már használható a zselatin). Hozzáadjuk a zselatint, jól átkeverjük, majd beletesszük a túrós alapba. Hideg finomra vert tejszínnel lazítjuk két részletben. A keksz alapra töltjük, és visszatesszük a hűtőbe. Ha rétegezni szeretnénk akkor csak a felét tegyük bele. És ezt a receptet kövessük:
(ha csak a tetejére szeretnénk tenni a sárgabarackot akkor a mennyiséget felezzük le)

150g sárgabarackpüré
150g sárgabarack ( vékony szeletekre vágva ha szeretnénk szépen kirakni a tetejét)
20g cukor
1 szál rozmaring
3g pektin

A pektint keverjük el a cukorral. A sárgabarackpürét (vagyis a turmixolt sárgabarackot) melegítsük fel az összetört rozmaringgal, és ha már az ujjunknak meleg, keverjük hozzá egy habverővel a pektines cukrot. Forraljuk fél percig, majd gyorsan szűrjük át, hogy a rozmaring darabkák ne kerüljenek bele a tortába:)
A túrókrémre töltjük a felét és betesszük a mélyhűtőbe 10-15 percre. Utána jöhet a maradék túrókrém. Szépen kirakhatjuk a tetejét friss sárgabarackkal. A sárgabarack "szaftunk" ilyenkor már visszaköt, de semmi pánik, kicsit melegítsük vissza és öntsük rá a barackokra. 2 óra a hűtőben és tökéletesen összeáll.


3 megjegyzés:

  1. Angéla, a receptben a túró az a magyar túró-állagú túró (szóval az a jó sűrű)? Ki szeretném próbálni, csak azért kérdezem, mert itt a német túró olyan állagú, mint otthon a tejföllel kikevert túró, és akkor ahhoz több zselatin kellene, gondolom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én ezt még magyar túróból készítettem, ha tartod az arányt tedd inkább pohárba:) Plusz egy lap viszont szerintem elég lesz, van itt is ilyen túró, 5-9-15% ugye?

      Törlés
  2. Hú, a zsírtartalmát most százalékra nem tudom, de akkor inkább megcsinálom otthon jó kis magyar túróból, az a tuti, úgyis megyek nemsokára haza :)

    VálaszTörlés