(gyömbéres) CSOKOLÁDÉTORTA ( garam masalás krémkaramellel)

Elkezdtem szelektálni a recepteket, valahogy elbújt egy-kettő, de most rájuk találtam, és egyes képeknél bizony elindult az a bizonyos pavlovi reflex. Néha tök hülyének érzem magam, mert sosem készítem el ugyanazt kétszer. Közben ott az íz a számban és vágyom rá, de annyi íz van még amit ki kell próbálni. Két füzetem van már tele receptötlekkel, és hiszem, hogy egyszer a végére érek. Lehet, hogy orvosolni kellene...
Az indiai fűszerként ismert garam masala, bizony nagyon passzol a keserédes étcsokoládéval. Először egy elvetemült ötletemnek tudtam be, de mint kiderült ismerik egy páran ezt a kombinációt. A foodpairing pedig feltette az i-re a pontot, mert létezik, és eszik, szóval annyira nem lehet megbotránkoztató. Vagy igen?
Nálam szoktak ilyenek történni, lekopogom sütit még nem kellett kidobni, de ha az utóbbi három évet nézem egyszer dobtam ki kókusztejes padlizsánragut a nagy kísérletezéseim közepette, mert annyira ehetetlenre sikerült. Kinyitom a polcot, aztán valami fűszert leemelek, így történt akkor is, bár először senkinek nem mertem elmondani mit raktam a tortába: 





GARAM MASALÁS CSOKOLÁDÉTORTA GYÖMBÉRES KRÉMKARAMELLEL


125g vaj
175g 70% étcsokoládé
50g cukor
50g muscovado cukor
3db tojás
40g mandulaliszt
1tk frissen reszelt gyömbér

A tortaformát kivajazzuk és 170 fokra állítjuk a sütőt. A vajat a csokoládéval vízgőz felett felolvasztjuk. A tojások sárgáját először a  sima cukorral habosra keverem, majd folyamatosan hozzáadom a muscovado cukrot, és vékony sugárban a vajas csokoládét. (A vajas csokoládékeverék ne legyen túl meleg, mert összeugrik a tojássárga). Hozzáadjuk a mandulalisztet és a reszelt gyömbért. És két részletben a felvert tojásfehérjét. Körülbelül 40 percig sütjük, ha túl erős a sütőnk vegyük le a hőt 160fokra.
Hagyjuk kihűlni a tortát, és óvatosan vágjuk ketté.Vagy készíthetünk apróbb tortácskákat és akkor lehet három emeletes is, mivel nincs benne liszt, se sütőpor, ezért nem szabad nagyon magasra tölteni a tésztával a tortaformát (kb. 3-4cm), különben nagyon nehezen sül meg. A legjobb ha a kész tortát hagyjuk állni folpackba tekerve egy éjszakát a hűtőben.

Garam masaláskaramell:
70g cukor
175g tejszín
1tk garam masala
10g glükóz
25g szobahőmérsékletű vaj
120g  összetört tejcsokoládé (min. 33%)

A tejszínt a glükózzal és a fűszerrel felforraljuk. A cukrot karamellizáljuk egy magas falú edényben. Levesszük a tűzről, elkeverjük benne a vajat, és óvatosan felöntjük tejszínnel. Újraforraljuk (elég sűrű lesz, nem kell egyáltalán visszaforralni) . Végül összetört tejcsokoládéra öntjük. Hagyjuk állni 1-2 percet, utána keverjük át egy spatulával, és turmixoljuk. 

Ez már szinte itt egy kőbe vésett recept a blogon. Lehet hogy nevet tévesztettem. Lehetne karamell&pisztácia. Vagy most épp csak ezt a korszakomat élem.

Visszatérve a krémre, ha kihűlt, fedjük le folpackkal és tegyük be a hűtőbe. Most, hogy nyár van vegyük ki egy órával a tortát és a karamellt. A karamell pont annyira lágy lesz, hogy könnyen kenhető legyen, a torta pedig könnyen vágható lesz. Télen viszont hagyjuk kint egy éjszakát lefedve a konyhapulton a krémkaramellt.

2 megjegyzés:

  1. Én is hasonlóan állandóan újítok, ezt is ki szeretném próbálni, szerintem nagyon fog ízleni!:))

    VálaszTörlés