Mák, vanília,barack! Ez az!


Hezitáltam, tényleg...hogy akkor a mostani poszt miről szóljon. Lenne miből válogatni, de kivételesen nagyon örülök, végre elindult amire annyira vártam a cukiban, hogy a vendégek, nem csak szemezgetnek, hanem viszik a francia desszerteket, és nem keveset. Lekopogom beindult, az új pohárdesszertem is pikk-pakk elfogyott, pedig az megint egy másik műfaj, felkészültem, hogy egy darabig majd mi esszük meg bent...annyira, hogy tegnap már 24db-ot készítettem. És ez nem tűnik nagy számnak, de két nap után nekem már félsiker.
A mákos nekem nagy kedvenc. Nektek meg remélem azért, mert otthon is elkészíthető. Van a cukiban egy mákosguba desszert, ami olyan, mint a hideg mákosguba,összepréselve ,egy kevés vanília sodóval. Tetszik, csak nekem nem ízlik, és akkor hirtelen egyértelmű volt, hogy a vaníliának maradni kell, de krémesebb jobb lenne, és a baracklekvárt ki nem hagyhatom, hiszen világ életemben így ettem..hátha más is. Úgy tűnik igen.:)

Barackos mákosdesszert

sárgabarackvelő
absolu cristal
barnacukor

A barackvelőt elkeverem a cukorral, és felforralom, majd a felmelegített absolu cristallal turmixolom, formába töltöm s kifagyasztom. (Ez lesz a desszert közepében, otthon a sárgabarackvelőhöz adható keményítő és zselatin)

250g vaj
220g cukor
250g mák
7 tojás


A vajat kikeverem a cukorral, majd hozzáadom a tojássárgákat, végül a mákot, és a sóval enyhén felvert tojásfehérjét. 200 fokon 15 perc alatt kész is.

500g tej
500g tejszín
70g cukor
300g tojás
2 vaníliarúd

E hozzávalókból angolkrémet készítek, nálam annyi a különbség, hogy sokkal tojásosab, mint ahogy általában a nagy könyvekben le van írva.

450g angolkrém
350g ivoire (fehércsokoládé)
7g zselatin
450g felvert tejszín

A meleg angolkrémben elkeverem az előzőleg beáztatott zselatint, majd a csokoládéval botmixer segítségével (fokozatos adagolással) homogenizálom, végül lapáttal átforgatom a felvert tejszínnel. Formába töltöm és kifagyasztom.

Otthoni összeállításban, ha nincsenek formáink akkor egy magas falú tepsiben is elkészíthető. Ehhez a piskótát két részbe vágom, belefektetem a forma aljába, ráöntöm a vaníliás krém felét, kifagyasztom, majd a barackréteget kenem el rajta, ezt is kifagyasztom végül egy utolsó réteg vanília és lezárásként a mákpiskóta. Persze lehet akár hogyan:)
Kifagyasztás után, mindig hűtőben hagyjuk kiengedni a süteményeket, ez egy tipp:)

7 megjegyzés:

  1. Olvasgatom-olvasgatom, annyit árulj még el Angéla, ebből a fenti adagból hány olyan forma jön ki? Mert elég soknak tűnik. Le lehet/érdemes felezni otthon?

    VálaszTörlés
  2. Áhá, lebuktam:)

    Mindenképp felezd, és akkor is kijut bőven egy tepsivel...!
    Képet kérek;)

    VálaszTörlés
  3. Nna, megvan a süti. :)
    https://picasaweb.google.com/112942812592607904861/Sutemenyek#5641056807204494178
    (bocs, nem túl jó a kép, mobillal a melóhely konyhájában készült, ez van)
    Hát nem lett olyan jó, mint a Tiéd, és igazán megfogalmazni sem tudom, miért nem. A piskóta így duplán pl. valószínűleg sok. Barackból viszont több kellett volna. Arányait tekintve így jött ki egy nagy tepsi:
    - Tésztát annyit használtam, mint a fenti receptben írsz, két külön lapban sütöttem.
    - Az angolkrémet lefeleztem, így jött ki egyébként majdnem pontosan a 450g, amit a habhoz javasolsz
    - A habot szintén hagytam annyin, amennyit a fenti recept tartalmaz.
    - A barackra 200g-os arányt (barack/cukor/zselatin) írtál a facebookon, azt az arányt tartva, de 300g-ból készítettem - több kellett volna.
    A tetejére, mivel túl üresnek tűnt, egy kevés tejszínhab került vékonyan rákenve, valamint egy kis diógrillázzsal megszórva.
    Igazából valahogy a krém/hab nem lett olyan, mint emlékeimben, nehezebbnek, kötöttebbnek tűnt (én is ivoire-val készítettem). Ugye az elkészült krém egyik fele megy a mélyhűtőbe az alsó piskótával, kifagyaszt, rá a barack, az is fagy - na mostanra a krém maradéka rendesen összeállt a sima hűtőben is. Megküzdöttem vele, mire valamelyest egyenletesen rávarázsoltam. :) Javasoltad, hogy több zselatinnal készítsem, szerintem nem kell, az eredeti mennyiség is elég lett volna, legközelebb visszaveszem. Mindenesetre fogok még próbálkozni vele, mindenesetre a kollégáim szerették, nagyon kösz! :)

    VálaszTörlés
  4. Nah akkor kezdjük sorban:))):

    Nehéz így meghatározni, ha egy adott formával dolgozol...ezért én is elnézést kérek, mert tippre próbálom belőni, hogy otthon is el tudjátok készíteni:)
    A baracknál tudod mit hagytam ki? az absolu cristalt...itt megint én hibáztam:D
    Nem kellett volna berakni hűtőbe, semmi baja nem lett volna, a zselatin a hűtőben igencsak gyorsan el kezd dolgozni, és nem is az a lényeg, hogy az első réteg teljesen kifagyjon, csak annyira, hogy már rákerülhessen a második réteg, és mivel nyitott ezért a barackot is muszáj zselatinozni, vagy! mondok még jobbat, csak nem tudom miért nem jutott eszembe előbb: növényi zselatin, ami kb. 1kg/50g kell. De ezzel meg gyorsan kell dolgozni mert már 80foknál elkezd kötni.
    A krémnél pedig furcsa, hogy neked így sok lett a zselatin, mert ha én nem "fogom meg csokoládéval" akkor simán szétesne egy idő után...:S
    Mit szólsz egy új munkakörhöz? Én felrakom receptekkel együtt az új desszerteket, te pedig kikísérletezed, hogy otthon hogy lehet elkészíteni?:D

    VálaszTörlés
  5. No problem, nem lett tragikus az eredmény, kollégák imádták, csak én teszem (túrót, Te tetted az eredetivel) magasra a lécet. :)
    - Igen, azt egyből éreztem én is, hogy tök felesleges volt a hűtőbe pakolászni a krémet, legközelebb tuti nem teszem.
    - A barack szerintem így is jó volt - pláne mert nem ismerem az absolu cristalt, nem tudom, mit tesz hozzá - csak a mennyisége volt kevés, legközelebb javítok az arányokon.
    - Nem tudom, továbbra is az az érzésem, hogy megállna kevesebb zselatinnal is - a csoki rendesen visszahúz azért - de ez is olyasmi, amit a következőnél kipróbálok. :)
    :D Oké, gyűjtöm a másodállásokat, múltkor Ízbolygó ajánlott lektorkodást/korrektúrázást. :) Viszont tényleg szívesen beszámolok a kipróbált receptjeid otthoni megvalósításáról - a karamellás cucc is fent van már? Mert a BG-n az volt a másik nagy kedvencem. :)

    VálaszTörlés