Nyúl projekt I.


Mostanában újrahasznosítottan főzök. Értem ez alatt, hogy egyrészt képtelen vagyok 2 emberre valót főzni, másrészről sikerül annyit is vásárolnom, hogy másnapra is ki kell találni valamit az adott alapanyaggal. (valószínűleg itt rontom el, kevesebbet kellene vásárolni...).
Nos, a nyúlmáj 500g-os kiszerelésbe volt vásárolható és első körben őt tettem le az asztalra:

Sült nyúlmáj polentával és cukorborsó hajtással

nyúlmáj
olívaolaj
vaj
fokhagyma
balzsamecet
alaplé
liszt
tejszín

100g kukoricadara
2,5dl tej
2,5dl víz
olívaolaj
frissen őrölt színes bors

A májat olívaolaj és vaj keverékén 1-1 perc alatt átsütöm (belül még rózsaszín, kívül enyhén ropogós kérgesre). A visszamaradt szaftos olajból készítem el a mártást hozzá. Hozzáadok egy kevés balzsamecetet, visszaforralom, felöntöm alaplével és ha forr hozzáadom a lisztet, besűrítem egy kiskanál tejszínt, majd átszűröm.

A polentánál a már forrásban lévő tej víz keverékébe teszem bele a kukoricadarát, majd alacsony lángon kb. 10-12 perc alatt sűrűre főzöm. Ízesítem és kiterítem zsírpapírral kibélelt formába. Lehet bele vajat tenni, akkor viszont krémesebb lesz az állag, és nem formázható mikor kihűl. A vaj nélkülit viszont serpenyőben mindkét oldalán lehet vajjal pörzsölni, vagyis, hogy egy finom édeskés ropogós kérge legyen ha a serpenyőbe vajat teszünk, és ezen még átforgatjuk.


2 megjegyzés:

  1. Honnan szerzel nyúlmájat? Nekem néha akkor csurran-cseppen, az egyik ismerősömék nyulat vágnak, de náluk is nagy kedvenc, így nem gyakori alkalmakról beszélünk. Vagy, ha kapok tőlük egész nyulat, nekem benne hagyják a májat.
    Ennél azért enném, gyakrabban is...

    VálaszTörlés
  2. Én mindig találok vagy a nagyobb sparban, vagy a metroban:) Sőt múltkor az auchanban is vettem!

    VálaszTörlés