(majdnem) KLASSZIKUS MALABI


Több dolgot is be kell pótolnom, de az első mindenképpen az, hogy tartozom Répatortának  egy válasszal. Sőt egyből többel! Nagyon jól esett, hogy szeretne így ha virtuálisan is, de jobban megismerni. Aztán azon gondolkodtam, hogy annyi mindenről beszélek állandóan (mondjuk ki, be nem áll a szám), hogy már egy nyitott könyv vagyok Nektek. De akkor felkérésnek eleget téve (nagy örömmel) lássuk mi is vagyok én 7 pontban:

1. Egy éven belül másodszorra vagyok kényszer pihenőn a munkámat tekintve. Először egy országváltás, és fél év nyelviskola szakított el a legkedvesebb helyemtől, a műhelytől. Most pedig egy sunyi gerincprobléma, amiért most 30 évesen megtudom milyen lesz majd 80 évesen. Úgy döntöttem értettem a célzást, ígérem fékezem magam, és meg fogok gyógyulni. Ennek még nincs itt az ideje. Ez a kis kényszerpihenő ráébresztett arra, hogy nem tudom tartani az egyensúlyt. Ha dolgozom, akkor, mint az igás ló és bár senki nem kéri tőlem,de ezer fokon kell égnem, és szomjazom az adrenalint. Ha pedig nem, akkor rettentően lusta tudok lenni...kénytelen voltam a naptáramba napirendet írni, különben ki nem keltem volna az ágyból...

2. Nagyon szeretnék már saját lakást, vagy egy kis tornácos parasztházat. Teljesen felőröl, és nem hagyja kiteljesedni a fészekrakó énem az állandó lakás bérlés. Belefúrjunk a falba? Egyáltalán belefúrhatunk a falba? Meg vegyük? Jó lesz ez máshova? Szeretnék egy saját falat, amit úgy fúrok ahogy akarok, és ha elvétem, akkor megkérem azUram, hogy hozza helyre.

3. Rajongok a fantasy és sci fi jellegű filmekért (A végtelen történetet lassan kívülről fújom), és majdnem sírtam, mert Leonardo di Caprio nem kapott Oscart. Az élet tök igazságtalan. :)

4. Igazság, na hát ha megkérdeztek 10 barátomat 9 azt fogja mondani naiv vagyok, 1 pedig azt, hogy nem is (de ő csak nagyon kedves akar lenni). Én ezt úgy fogalmazom meg, hogy én még mindig annyira rendületlenül hiszek az emberekben, meg az igazságos lépésekben, és mindezekbe ráadásul annyira beleélem magam, hogy utána konkrétan felkenem magam a falra, és hetekig kell onnan engem lekapargatni. De erősödöm, csak nem értek azzal egyet, hogy naiv lennék. Szerintem ez lenne a normális hogy mindenki hisz, és mindenki segít, és nem hátba támad. A világ fura nem én.

5. Világ, pár éve rajzoltam egy világtérképet és bejelöltem rajta, hova szeretnék eljutni az életben. Sajnos egy éve nagyon áll a projekt. Eddig nagy kaland volt itt kint élni, de most már megszoktam, és érdekes, a tenger sem vonz úgy (tényleg tiszta hülye vagyok). De persze ha más tengerpartra jutnék el...az mindjárt más lenne!:)

6. Mindjárt közeledek a 7. ponthoz, így miután ez a kis édesség blogom, még mindig félek leírjam vagy ne. Na jó de...szóval, tudjátok, amikor nagyon szomorúak vagyunk MI NŐK, mikor épp semmihez nincs kedvünk..hát akkor a fél várost fel kell kutatnunk, és van hogy egy hétig csak erről beszélek (de csak azért sem csinálom meg otthon, mert nem és kész, ugye...MI NŐK ezt értjük, és azUramat az őrületbe kergetem)
mert NEKEM bizony csak úgy nevezem sittes éttermi brownie kell, vanília fagyival, műcsokiszósszal, és tejszínnel (amit mindig lekotrok), és ha lehet akkor karamellizált banánnal....hát ilyen egyszerű az én lelkem, és a boldogságom kulcsa.

7. Néha nagyon vágyom arra, hogy párhuzamosan több életem legyen, mert annyi minden szeretnék még lenni, csak nem fér be. Azért törekszem, és ha van lehetőség lecsapok. Szóval vagy ebben az életben, ha már párhuzamos nincs, vagy soha, de szeretnék még: keramikus lenni, ékszerész, táncos, stylist, festő, és anya.

És akkor másodszor is, íme a recept. Vagyis képek...megőrültem, vagdaltam, aprítottam, így tettem, úgy tettem, aztán négyféleképpen sikerült variálnom és tányérra tennem a desszertet. Szóval kedves olvasóim, kis képnézegetés, remélem tetszik Nektek, ez már az új objektívemmel van (szorgosan tanulom és Renit bombázom általában a hülye kérdéseimmel):







És a végén már nagyon eldurvult a helyzet, olvadt aminek olvadnia kellett: 




A klasszik malabi, áll tejből, vaníliából (jobb helyeken) és a tetején egy adag cukros gránátalmaszirupból, és tört pisztáciából (akkor már nagyon jó helyen vagyunk). Keményítővel vagy rizsliszttel lesz puding állagú és itt az Izraeliek nagy kedvence. Trafikra emlékeztető bódékból árulják, hol bizarr, hol egész elfogadható környezetben. 10 sékelért bárki kanalazhatja, ott helyben meglocsolják szörppel (jáj) és átadhatjuk magunkat a műanyag dobozos, műanyag kanalas élvezetnek. Én nagyon akartam, hogy nekem ez majd nagyon fog ízleni, de egyszerűen nem bírtam. Pedig én vagyok a legnagyobb streetfood rajongó, most már az a játék, hogy hol esszük a legolcsóbb de legjobb falafelt. Most 6 sékelnél járunk.

MÁLNA ZSELÉS MALABI PISZTÁCIÁS PISKÓTA MORZSÁN. GRÁNÁTALMA FAGYLALTTAL ÉS RÓZSAVIZES TÁPIÓKA GYÖNGGYEL

Ha nem akarjátok így rendezgetni, én csak unatkoztam...:) akkor mindent bele egy pohárba! És ha más ízre vágytok akkor a műsoromban még így készítettem el: NARANCSVIRÁGOS RIZSPUDING  (katt a címre:))

Pisztáciás piskóta:
1. kiválóan működik ezzel a recepttel is: PISZTÁCIA PISKÓTA
2. de tudok ennél még jobbat, csak pihentetni kell egy éjszakát:

120g tojás
155g cukor
1g só
65g tejszín
120g liszt
2g sütőpor
30g olvasztott (de nem meleg) vaj
70g pisztáciapaszta

A cukrot a tojással kihabosítjuk, fokozatosan hozzáadjuk a tejszínt. A lisztet, a sütőporral és a sóval átszitálva hozzáadjuk. Szépen óvatos mozdulatokkal elkeverjük a szárazanyagot a folyékonnyal. Ne törjük össze a tésztát. És..... lefóliázzuk.:) Hűtőben pihentetjük egy éjszakán át. Másnap 160 fokos sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük.

Ha ilyen "földet" szeretnétek készíteni, akkor fagyasszátok le a kisült, kihűlt tésztát, és másnap a jégdarálóban (turmixban), őröljétek finom szemcséssé.

Malabi:

50g rizsliszt
300g tej
500g tejszín
125g cukor
1 rúd vanília
4g zselatin (2 lap)

A zselatint jeges vízbe áztatjuk. (Ha pohárban készül el, semmi szükség nincs a zselatinra! :)) A rizslisztet kikeverjük kevés tejjel. A maradék tejet, a tejszínnel és a cukorral, a vanília kikapart magjával felforraljuk. Majd ráöntünk egy keveset a rizslisztes keverékre és visszaöntjük az egészet az edénybe. Forraljuk 1-2 percig, közben folyamatosan keverjük (habverővel), mert könnyen csomósodik.
Félrehúzzuk, elkeverjük benne a zselatint, és keretbe töltjük. (én tortagyűrűt használtam, az alját pedig kifeszítettem, kiágyaztam folpack-kal). Betesszük a hűtőbe pihenni.

Málnazselé:
160g málnapüré
15g cukor
3g zselatin (lap)

A zselatint, jeges vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk. A gyümölcspürét felmelegítjük a cukorral. Félrehúzzuk, elkeverjük a zselatint, és hagyjuk kihűlni szobahőmérsékleten. Néha kavarjuk meg, hogy ne legyen bőrös a teteje. Ezután már nyugodtan ráönthetjük a megdermedt "tejpudingra", nem fog elszíneződni, sem belefolyni.
Hagyjuk állni az egészet egy éjszakán át, ha vágni akarjuk.


A tápiókagyöngynél, csak arra kell figyelni, hogy egy éjszakára hideg vízbe áztatunk 2-3 ek tápiókagyöngyöt. Másnap átmossuk. Készítünk egy rózsavizes cukorszirupot (én tettem bele egy kis színt is) és abba főzzük alacsony lángon addig meg nem duzzadnak kaviárszerűre. Utána hideg rózsavizes cukros vízbe szűrtem le, és hagytam állni felhasználásig (nem ragadnak össze)

A fagyinál csaltam. De jól jött ki:) Nincs fagyigépem....MÉG!:) de addig azzal dolgozom ami van, és vettem a boltba dobozos fagyit, azt kevertem el gránátalmasziruppal, majd tettem  vissza a fagyasztóba. És onnan kanalaztam a malabi mellé. :)

Bon Appetit!:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése