(csokoládés) VASÁRNAPI SÜTEMÉNY (karamellzált olívabogyóval)

Bent a "gyárban" nem ért még sok meglepetés, finom letisztult tányérok, némi csavarral. Mikor eljutottam oda az első napokban, hogy akkor állítsuk össze a sajttorta tányérdesszertet, és mikor megláttam, hogy karamellizált olívabogyót teszünk bele (ez csak az utolsó pillanatokban tudatosult bennem, mert addig héberül mondták, én meg okosan bólogattam, de fogalmam nem volt, mi a fenéről beszélnek), na akkor azért kikerekedett a szemem. És nyilván meg kellett kóstolnom, és nyilván eszméletlen finom volt, és persze, hogy azóta itthon is van, és persze, hogy még salátába is teszem és kekszbe, és macaronba is baromi jó lehet, és tulajdonképpen univerzális...viszont nagyon megosztó, ezt előre mondom. Ha valaki nem szereti az olívabogyót ezután sem fogja.





CSOKOLÁDÉS VASÁRNAPI SÜTEMÉNY KARAMELLIZÁLT OLÍVABOGYÓVAL

Karamellizált olívabogyó:

100g aszalt fekete olajbogyó
100g cukor
100g víz

Ez a mennyiség, elég lesz otthonra egy darabig. A trükk, hogy az aszalt olívabogyóból egyszerűen el kell tűntetnük amennyire csak lehet , a sósságot, amit amúgy szeretünk. Ehhez 4-5 alkalommal először is forró lobogós vízbe tesszük fél percekre, utána pedig lecsöpögtetjük. Én minden egyes blansírozásnál, utána hideg vízbe teszem őket, mert így nem fog szétesni, és pépesedni. A vizet természetesen mindig cseréljük, a hideg és forró vizet is.

Utána egy edénybe, a cukorral és vízzel, addig főzzük, még szirupossá nem válik, és enyhe karamellás ízt nem kap. Kihűtjük és apró darabokra vágjuk.

240g vaj
250g cukor
260g tojás(4 nagyobb)
1 vanília
1 citrom héja

A vajat a cukorral, a vaníliával és a citrom héjával kihabosítjuk. Majd egyenként folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tojásokat.

350g liszt
60g kakaó
8g szódabikarbóna
5g só

A szárazanyagokat elkeverjük. Átszitálva hozzáadjuk a felét a vajas keverékhez.

120g tej
120g tejföl

A tejet a tejföllel elkeverjük és hozzáadjuk a tésztához folyamatos keverés mellett. Majd a másik felet a szárazanyagokból.

Most pedig az opcionális, bár szerintem nélkülözhetetlen elemek:

2-3 ek kandírozott, aprított narancshéj
4-5 ek tejcsokoládécsepp (hú mikor meleg, és felvágjuk a süteményt és olvadt még...hjúj)
2ek aprított karamellizált olívabogyó


Ezekkel átforgatjuk a tésztát, és kivajazot formában sütjük 160-170 fokon kn- 45-50 percen keresztül.


Bon Appetit! :)


3 megjegyzés:

  1. Kedves Angéla! Lehet, hogy nem fog bejönni ha megcsinálom, de elsőre nagyon tetszik a karamellizált bogyó ötlet. Mondhatni lázba hozott. Meg kell csinálnom, szerintem következő hétvégén :). Az aszalt olivabogyó gyakorlatilag a nálunk kapható átlag (és gondolom magozott) olivabogyó? A magozatlan finomabb szokott lenni. És ugye jól értem, a végén egyszerűen csak "megsütöm" a cukorban, nem kell megvárni míg barára karamellizálódik a cukor. Ha kapásból kisebb darabokban sütném akkor túl édes lenne vajon?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hahó HB :),

      Nem ehhez az a magos (tehát magozni kell) aszalt fekete olívabogyóra lesz szükséged:) (úgy néz ki, mint az aranymazsola csak épp fekete:)). Ha előre felaprítod, így is kényes ügy, akkor szinte lekvár lesz a végeredmény a főzés után, mert könnyen szétesik. És addig főzöd még a cukorral enyhén karamellizálódik (világos barna karamell), de mivel a fekete befogja és csalóka, ezért addig kell még: nem érzed már az illatán, a keverőkanalat kiemelve már látod, hogy szirupos az állag, és még meg is kóstolod:) De alacsony lángon kb. 10 perc:)))

      Törlés
  2. Vettem, a szokásos csak jó minőségű bogyó. Köszönöm szépen, ez a néhány sor sokat segít majd! :) :) És beszámolok. :)
    Üdv, Edina

    VálaszTörlés