Lépésről Lépésre: APRÓSÜTEMÉNYEK-Moelleux au Chocolat


Köszönöm ismét, megint, és ezerszer még, azt, hogy aggódtok. Van bennem feszültség persze még mindig dögivel, ezt nem lehet megszokni. Sosem lehet, ahogy látom csak akkor ha itt nősz fel Izraelben...de valahogy úgyis lesz, ha más nem... nekünk van hova hazamenni. A Kb.kóseren ígérem mesélni fogok, de még mindig rajta ülök azon a bizonyos érzelmi hullámvasúton, és kedvem sem volt írni ahogy láttátok.

Ami nagyon szuperül jött, az a Nespresso játéka, a következő bejegyzésemben meg is szakítom egy kicsit az aprósüteményeket, hogy elmesélhessem miként törtem a fejem rajta, mit láttam bennem kihívásnak. A legszuperebb az volt, hogy napokra elterelte a figyelmemet. Úgyhogy most jöjjenek a kérdések, mert elememben vagyok, és legalább nem kattogok én sem a bunkerszobában. :)Azt hiszem ez a kedvenc aprósüteményem. Nem hiszem, tudom. És nem ismertem. Nem én, az iskolában az első héten készítettük, és azóta...hát nem viccelek, majdnem minden második héten tuti, hogy elkészül. Alapjáraton grand manier kerül bele, de azóta én már készítettem whiskyvel, rummal, múltkor találtam kókusz likőrt, a suliból még kaptam egy kis körtét. Mindegyikkel szuperül működik. De nélkülük (próbáltam), szegényke nagyon halványka aprósütemény...

Ő egy "piping" keksz kategória. Tehát először is habzsákra lesz szükségünk. Megoszlanak a vélemények ki milyen habzsákot szeret. Bár próbálok a lehető legtöbbet  nem ártani a Földnek, de én a textiltől egyszerűen irtózom. Senki nem tudja velem elhitetni, hogy az higiénikus. Mostam persze, fordítottam, ki be, szárítottam, aztán egyszer csak..mégis penészes lett. Na akkor mondtam ne tovább...(munkahelyeimen már amúgy is a plafonra másztam, hogy használták őket, de még az én áztatom, mosom, suvickolom technikám sem jött be) Tehát én maradok a műanyag habzsáknál, és kétszer felhasználom általában. (Hülye gyerek így nyugtatja magát). A szilikonost pedig én speciel nem értem, mert nagyon szupernek tűnik, de hogy eszméletlen rossz használni nekem az is biztos. Szóval mindenki bátran kísérletezzen, hogy rájöjjön mi álmai habzsákja :)

A süteményt háromféleképpen készíthetjük el. (és a harmadik lesz a csalás, ha nincs otthon habzsákunk).
Ennek a süteménynek alapvetően a teteje repedezett kell, hogy legyen, ahogy térfogata nő sütés közben. Ez először is köszönhető annak, hogy jól keverjük ki a tésztát, a második, az, hogy nyomjuk ki a zsákból. A egyszerűen csak kb. 4 cm átmérőben kinyomjuk (mint egy habcsókot) Nem lesz repedezett (Lásd a képen) , ha csigaszerűen nyomjuk ki akkor igen. :) És...ha nincs habzsákunk, (mert ezt a tésztát kinyomás után hűtőbe kell tenni) akkor egyszerűen, csak terítsük ki a tésztát egy sütőpapírra, tegyük be a hűtőbe, utána formázzunk belőle golyókat, majd tegyük vissza. És akkor is repedezett lesz. 

De mindháromnak a belseje olyan lesz, mint a csokoládé láva. Tehát...nem lehet abbahagyni. 


MOELLEUX AU CHOCOLAT (kb. 25 db)

115g 64% étcsokoládé (min)
15gr vaj
55g tojás
35g cukor
15g grand manier
35g liszt
35g mandulaliszt
1gr sütőpor

A csokoládét és a vajat vizgőz felett felolvasztjuk (maximum 55 fokig) cukorral fehéredésig habosítjuk. (Tegyük hozzá a cukrot két részletben. Kezdjük el felverni a tojást, és adjuk hozzá a felét, majd mikor már kezd fehéredni a második felát)
Elkeverjük a szárazanyagokat, és átszitáljuk: liszt, mandulaliszt, sütőpor.
Az olvasztott vajas csokoládét levesszük a tűzről, és egy másik tálba öntjük. (Ha ebben keverjük nem tud hűlni a tészta). Hozzácsurgatjuk a tojásos keveréket, miközben folyamatosan keverjük egy spatula segítségével. Jöhet az alkohol és végül a szárazanyagok. 8-12mm átmerőjű habcső segítségével 4 cm átmérőjű halmokat készítünk, a fent említett módon. Ezután a fagyasztóba, vagy a hűtőbe tesszük még teljesen meg nem dermed. (kb. 15 perc)
Mindegyiket még hideg cukorba forgatjuk és 170 fokon 4-6 perc alatt megsütjük. A sütőpapírral együtt áthúzzuk egy rácsra, hogy kihűljön, de ne száradjon (ha a tepsin hagyjuk, kekszet is eszünk). majd porcukorba beleforgatjuk.

Bon Appetit! :)
<3 p="">

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése