(citrusos) BÚZADARÁS BAKLAVA (kardamommal)

...vagy galaktobureko (és akkor görög), vagy a nagymamám búzadarás szelete (réteslap nélkül és akkor hazai), egy biztos, hogy létezik. Itthon készült már magyarosított verzióban is, vagyis mazsola, fahéj és egy kis rum kíséretében. És persze a sors fintora, hogy az előző lakásban még nem volt botmixerem. Most itt lapul a fiókban az álom kitchenaidem, erre nincs sütő...
Sütő nélkül viszont tényleg nem lehet élni, ne is akarja nekem senki megmondani, hogy de igen...az félélet. Na de ennek is eljön az ideje...addig is én erre a rémegyszerű kis édesre gondolok, nagyon...mert bizony baromi jó illat lengte körbe a lakást...(ezek a típusú emlékek napról napra erősebbek)
CITRUSOS BÚZADARÁS BAKLAVA KARDAMOMMAL (25cm)

5dl tej
1 citrom héja
1 narancs héja (ha van otthon kandírozott narancs hát azzal garantálom, hogy még jobb)
120g cukor
80g búzadara
5 tojás
1 csomag réteslap
50g olvasztott vaj.

A tejet a cukorral és a citrusok héjával felforraljuk. Közben a búzadarát, a tojással kikeverjük. Óvatosan ráöntjük a forró tejet és visszatesszük, mintha grízpudingot készítenénk (kb. 3-4 perc alacsony lángon).

Közben "ágyazzunk meg a tölteléknek". Egy réteslap, megkenjük vajjal, jöhet a következő. Egy csomagban általában 12 lap van, így 6 kerül alulra. Majd jöhet a töltelék és 6 kerül a tetejére. 170 fokon sütjük, még szép aranybarna színt nem kap (45-50perc).

A szirup pedig elengedhetetlen adalék:

1 citrom leve
1 narancs leve
2dl víz
125g cukor
5-6 szem kardamom (vagy 1 kk örölt)

A hozzávalókból cukorszirupot készítünk. És a frissen kisült baklavára öntjük. Hagyjuk ázni benne. Hamar felszívja és már ehetjük is. Egy kis pisztáciát pedig szórjunk rá, csak az íze miatt ;)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése