(vajas) FAHÉJAS CSIGA (reggelire)


Nem elég, hogy egyre rendszeretőbb háziasszony vagyok (ez gondolom normális az évek múlásával), de kifejezetten kezdem élvezni ezeket a bizonyos hétvégi reggeli akcióimat. Amire bevallom két évvel ezelőtt úgy gondoltam, hogy őrültség. Mégis ki a fene akar felébredni azért, hogy reggel meleg ropogós péksütemény illat árassza el a lakást? Hát nem jobb az ágyban? Vagy nem tudnak aludni? Hát mi bajuk van?
Elmondom, semmi...csak örömet akarok okozni. Magamnak és azUramnak. Szimplán és tökre ennyi.:) 
(na azért rendszert nem csinálunk belőle...)

Mostanában fanatikusan kutatok a neten, ezzel gyakorolva héber nyelvtudásomat (majd feladva a google translator jó barátnak bizonyult) autentikusnak mondott izraeli receptek után. Hát ez pont nem az, de erős késztetést éreztem az azonnali kipróbálásra:


VAJAS FAHÉJAS CSIGÁK

25 friss élesztő
150g tej
3tojás
500g szitált liszt
100g cukor

És nem futtatjuk meg az élesztőt. Hanem szépen mindent a mixerbe teszünk és alacsony fokozaton átkeverjük.

150g puha kockára vágott vaj
3g só

Majd fokozatosan hozzáadjuk a vajat a sóval. Kb. 5 perc után egy kellemes, de enyhén ragadós tésztaalapot kapunk. Lisztes tálba tesszük és hűtőben hagyjuk állni egy órát. (a kitartóbbak másfelet)

200g cukor
2-3 tk fahéj
50g vaj

A kész tésztát ketté osztjuk, és  lisztes lapon kinyújtjuk négyzet alakúra. Megkenjük egy kis olvasztott vajjal. Megszórjuk a fahéjjal elkevert cukorral. Ráhatjuk az egyik oldalát a másikra és csíkokra vágjuk széltében. Ezeket a csíkokat elkezdjük a két végét óvatosan fogva tekerni, kis spirál alakú csíkok lesznek. Feltekerjük, mint a kontyot és kivajazott formába tesszük. Hagyjuk állni lefedve még egy órát. 

Előmelegített sütőben sütjük 175 fokon tojással lekenve aranybarnára.

200g cukor
240g víz

Cukorszirupot készítünk és a kész fahéjas tekercseket beleforgatjuk, meglocsoljuk a sziruppal. Húh a mogyoróvajas és a mogyorókrémes verzió is nagyon jó ám tölteléknek...:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése