(karamellás) MÁLNÁS SÜTŐTÖKTORTA (kókuszkrémmel)


Hogy mi történik most otthon, vagy mi történt, azt én igazából fel se fogtam. Nem hittem először is a szememnek mikor a facebookon keringtek a képek és felhívások. És egyre nyilvánvalóbba vált otthon káosz van. Ismerőseim szintén "mentettek", önkénteskedtek ,vagy épp szállást adtak és meleg ételt. Szuper jók vagytok!!! Remélem most már mindenki otthon és épségben tölti a vasárnapot. Főleg melegben egy tál forró leves mellett. Hoztam  Nektek egy télfelejtő receptet, "utolsó sütőtökünk" feláldozásául, ezzel is hírt adva, itt az ideje, hogy tavasz legyen:


Amire érdemes figyelni: )boldogan jelentem, hogy az elmúlt receptek olvasásával/elkészítésével itt már minden menni fog, de biztonsági játékos vagyok én is)
  • a piskótánál jól keverjük ki a vajat a cukorral, és mindig szobahőmérsékletű vajjal és tojással dolgozzunk (így könnyen egyneműsödnek az anyagok, és szépen, könnyen lehet vele dolgozni)
  • a málnazselénél, fontos, hogy elkeverjük a pektint a cukorral, mert a pektin túl kicsi szemcséjű, és ha magába adjuk hozzá a püréhez, összecsomósodik. Én mindig habverővel dolgozom, és figyelek, hogy ne legyen túl meleg a püré, mert akkor is csomósodhat, ha nem keverjük elég gyorsan 
  • Az angolkrémnél, fontos, hogy mikor hőkiegyenlítünk (vagyis a forró tejes tejszínt a tojássárgához keverjük) azt óvatosan és fokozatosan tegyünk, különben összeugrik a tojássárgánk és pici apró sárga darabok lesznek benne 
  • Az alapkrémnek ki kell hűlnie 32-35 fokra, különben a hozzákevert tejszín összeesik és fele annyi krémünk lesz, illetve nem lesz olyan könnyű és habos a végeredmény
KARAMELLÁS MÁLNÁS SÜTŐTÖK TORTA KÓKUSZKRÉMMEL

Ragacsos sütőtökpiskóta:
250g sült sütőtök pürésítve
35g vaj
75g barnacukor
1 rúd vanília
65g tojás (1db L-es méretű)
100g liszt
3g sütőpor
4g szódabikarbóna

A vajat a barnacukorral és a vaníliával habosítjuk, majd hozzáadjuk a tojást folyamatos keverés mellett. Hozzákeverjük a sütőporral és szódabikarbónával elkevert átszitált lisztet. Végül elkeverjük a sütőtökpürével. 150 fokon sütjük  kb. 25-30 percen keresztül.

Málnazselé:
250g málnapüré (vagy málna pürésítve)
25g cukor
2g pektin

A pektin elkeverjük a cukorral. A málnapürét melegíteni kezdjük és mikor már meleg az ujjunknak (vagyis 50 fok körüli) hozzáadjuk a cukorral elkevert pektint és forraljuk vele 1-2 percig. A kihűlt torta alapra öntjük és betesszük a hűtőbe. 

Kókuszkrém:
150g angolkrém
4g zselatinlap
200g tejszín
20g kókuszpaszta 

(vagy: pirított kókuszreszelékkel készítsük, és az angolkrémnél a tejszínt helyettesítsük kókusztejjel)

Angolkrém:
125g tej
125g tejszín
50g tojássárga
25g cukor

Az angolkrémhez a tejet és a tejszínt (vagy kókusztejet) melegíteni kezdjük. A tojássárgát elkeverjük közben a cukorral. Ha forr, óvatosan hozzáadjuk a tojásos keverékhez és közben keverjük!. Visszaöntjük és 82 fokig melegítjük. Amíg finoman rá nem tapad a keverő kanalunkra/habverőnkre. Levesszük a tűzről és rögtön átöntjük egy másik tálba.

Kimérünk belőle 150g-ot. A zselatint hideg vízbe beáztatjuk és mikor kezd rugalmassá válni, kicsavarjuk és a meleg angolkrémbe keverjük. Hozzáadjuk a kókuszpasztát (vagy a pirított kókuszreszeléket), és kihűtjük 32-35 fokra. Felverjük a tejszínt (nem túl keményre, különben keverésnél kicsi szigetek fognak úszni a krémben) selymesen lágyra, majd óvatosan beleforgatjuk a krémbe. A tortára töltjük és betesszük a fagyasztóba 2-3 órára.

Karamell glaze:
60g cukor
110g tejszín
40g glükóz
10g vaj
30g tejcsokoládé
2g zselatin

A cukrot elkezdjük karamellizálni egy magas vastag falú edényben, amíg fel nem olvad nem nyúlunk hozzá. Alacsony lángon kezdjük és ha felolvadt erősíthetünk a lángon. A tejszínt a glükózzal és a vajjal közben melegítjük, és felforraljuk. Ráöntjük a száraz karamellre. Forraljuk ismét, majd az összetört csokoládéra öntjük. Hozzáadjuk a beáztatott kicsavart zselatint és átkeverjük. Óvatosan, hogy levegőmentes legyen.

A kifagyott tortára töltjük. Hagyjuk, hogy a hűtőben felengedjen a torta, majd szeleteljük. Nem jó, ha hagyjuk a hűtőben sokáig állni, vagy a glaze-zel együtt fagyasztani, mert a nedvesség megeszi a glaze-t és folyós lesz. Kínos egy darab, de cserébe nagyon finom:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése