SOMLÓI GALUSKA (áthangolva)

Rengeteget sütöttem mostanában (szombaton is két tortával érkeztünk a barátainkhoz), és azon kaptam magam, hogy tele van a hűtő maradékokkal. Két választásom volt, vagy kidobom (na azt már ugye nem!), vagy összedobok valamit. És mintha az égiek is így akarták volna, szinte a semmiből ott állt előttem egy pohár somlói galuska. Már csak össze kellett rakni:Amire érdemes figyelni:

  • a habcsóknál a tojásfehérjét először alacsony fokozaton magában kezdjük el verni, ahogy elkezdjük megtörni először folyóssá válik, majd elkezdjük beledolgozni a levegőt. Folyamatosan adjuk hozzá a kristálycukrot, ezzel beszorítjuk a levegőt. Nem szabad túl verni, szép fényes, és krémes állagú legyen. Majd a többi hozzávalót, már csak "alákeverjük" egy spatulával.
  • A vaníliakrémnél a tejszínt nem szabad sokáig forralni, ugyanez érvényes a tejnél. Nem akarjuk, hogy a zsiradék kicsapódjon, csak felmelegítjük, vagyis elérjük a 100 fokot és nem főzzük tovább. A krémnél hőkiegyenlítést végzünk, és 82 fokig melegítjük a tojássárgás krémet. Ne öntsük rá hirtelen a meleg tejszínt, mert összeugrik a tojássárga. A csokoládé szósznál könnyebb dogunk van, hiszen ott már csak turmixoljuk az olvasztott csokoládéval.
  • a zselatin nagyon hideg vízbe tegyük, és ahogy ruganyossá válik kb. 1 perc, csavarjuk is ki belőle a vizet

SOMLÓI GALUSKA

Diós habcsók:
50g tojásfehérje
50gkristálycukor
25g porcukor
25g őrölt dió
5g őrölt dió

A tojásfehérjét felverjük a kristálycukorral. Hozzákeverjük a porcukrot és az őrölt diót. Szilikono papírra, egy habzsák segítségével kicsi bubikat nyomunk és megszórjuk még dióval. 100 fokon szárítjuk kb. 40 percig.

Angolkrém "cremeux":
200g tejszín
1/2 rúd vanília kikapart belseje
30g barnacukor
50g tojássárga
1,5g zselatin

A tejszínt a vaníliával felmelegítjük. A tojássárgáját a barnacukorral elkeverjük. A felforrt a tejszín vékony sugárban a tojássárgához öntjük, és visszaöntjük az egészet az edénybe, majd 82 fokig melegítjük. Félrehúzzuk, rögtön átöntjük és átszűrjük egy lépésben. Hozzáadjuk a hideg vízbe beáztatott és kicsavart zselatint, turmixoljuk és tálalásig félretesszük.

Csokoládé szósz:
120g tej
30g glükóz
100g 64% étcsokoládé

A tejet a glükózzal felmelegítjük. A vízgőz felett felmelegített étcsokoládéra öntjük és turmixoljuk. Hagyjuk kissé kihűlni. (kb. 35 fokosan használjuk)

Összeállításnál, rumba áztatott mazsolát is szórtam a rétegek közé. Alulra csokoládé szósz került, erre kerültek a diós habcsókok, egy kis vanília krém és így tovább. Ahogy esik úgy alakul. Nem kell megijedni ha nem szabályos, ebben ez a legcsodálatosabb, ahogy a krém és a szósz utat törnek maguknak. Egy biztos a pohár összetartja:) És finom. NAGYON. Vagy én voltam nagyon éhes...:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése