Panch phoran, a fűszerkeverék


Szuperjó nyári napok vannak már, csak kár, hogy hétvégére döglik meg. Azért egyre több a teraszos reggeli és későebéd. Én meg egyre többet készítek indiait...vagy hasonlót, egy biztos az indiai nem egyenlő a curryvel, egyre jobb recepteket találok és merítek ihletet.
Ami nálunk a paprika,só,bors,kömény és hagyma, fokhagyma. Az az indai konyhában, ahogy olvasgatok úgy látom a következőek: gyömbér, koriander, sáfrány, chili, és fokhagyma.
Van egy baromi jó fűszerkeverékük is: PANCH PHORAN, amit otthon is pikk pakk össze lehet dobni. Kell hozzá: fekete hagymamag, édesköménymag, görögszénamag, római kömény és koriander mag. Őrölve szerintem sokkal kellemesebb a fogyasztása, mert így elkerülhető ha egy egész fűszerre harap rá az ember, nem telíti el perceken keresztül az az egy íz töményen és esetleg kellemetlenül. Minden ételbe pirítják, hiszen így jönnek elő az ízek. Olyan, mint nálunk a pörkölt alapfűszerezés, csak paprika helyett ők ezt használják.

Mézes csirke panch phoran fűszeres zöldségekkel

csirkemell
méz
fokhagyma
sherryecet
tikka masala fűszer
olívaolaj

A felszeletelt csirkemellet a hozzávalókból készített pácban átforgatom és hagyom állni pár órán keresztül. Grillen vagy otthon olajos serpenyőben pár perc alatt megsütöm.

újhagyma
lilahagyma
vöröshagyma
újkrumpli
paradicsom
panch phoran
sáfrány
cukor
koriander

A hagymákat hosszában felszeletelem. Az újkrumplit előfőzöm sós vízben, majd szintén félbevágom. Egy mély serpenyőben felhevítem az olajat, hozzáadok 1tk őrölt panch phoran fűszerkeveréket, megpirítom, majd beleteszem a hagymákat (az újhagyma kivételével). Kicsit puhítom, majd magasra veszem a lángot és megpirítom benne a krumplikat is. Hozzáadok pár szem koktélparadicsomot, sót, kevés cukrot, egy csipet sáfrányt, végül az újhagymát. Tálaláskor friss korianderrel szórom meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése