(málnás) SÜLT JOGHURT TORTA (rózsával)


És ígérem, a sok szíves, rózsaszínes, ezzel egy darabig befejeződött:) Ő sem kimondott Valentin napos, de a színe, és az íze miért is ne tehetné azzá? 
És ha valaki most emlékszik, akkor rájön, hogy még bő két hónapja láthatta már ezt a képet, csak még recept nélkül árválkodott, de most! Most lehull a lepel, és bárki könnyedén elkészítheti. Belevetheti magát a habos élvezetbe:) Szó szerint, mert a sült joghurt torta habos, kicsit lyukacsos (de azért nem sajt, és nem is büdös), a málna fanyarkás, a torta kellemesen édes, és egy leheletnyi rózsavíz (óvatosan, nem szappanba akarunk beleharapni) csak megkoronázza, és csábítja a kiszemelt áldozatot:) 
Az én első áldozatom Ari volt (a gyerek, a fekete szőrös kutyánk), vagyis fordítva...én voltam az áldozat, mert jól emlékszem, ez volt az első (és sajnos nem az utolsó, mert néha elfelejtem) mikor önkiszolgáló pulttá változtatta a konyhát és megette a szélét (a legjobb részét! amit a fotó miatt tettem, hogy jól látható legyen milyen jó kis textúra rejlik ebben a rém egyszerű tortában) Tehát tesztelve így is és úgyis:)



MÁLNÁS SÜLT JOGHURTTORTA RÓZSASZIRUPPAL

Joghurttorta:
6 tojás
100g cukor
5g sütőpor
75g liszt
1 citrom leve és reszelt héja
400g joghurt
200g krémsajt (mascarpone)

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a cukorral addig verjük, még ki nem fehéredig, majd óvatosan alacsony fokozaton két részletben hozzáadjuk az átszitált sütőporos lisztet. Belekeverjük a citrom levét és héját. Majd átforgatjuk a joghurttal és a kémsajt. A tojások fehérjét felverjük magában, és egy spatulával két részletben óvatosan alákeverjük a joghurtos alapba. Ezzel lazítjuk tökéletesre az állagot.
Egy sütőpapírral kibélelt és kivajazott tortaformába töltjük és 150-160 fokon sütjük 50 percen keresztül.
Ha erős a sütőnk akkor 150 fokon süssük, hogy ne repedjen be a teteje és ne is barnuljon be túlságosan. Érdemes a sütő aljára egy tepsi vizet tenni, had gőzölje meg a tortánkat.:)

Málnaragu:
200g fagyasztott málna
20g cukor
3g pektin
100g málnapüré
1tk rózsaszirup

 Ha a torta kihűlt, lekezdhetjük a málnaragut. A cukrot elkeverjük a pektinnel. A málnapürét melegíteni kezdjük, majd mikor kezd már meleg lenni az ujjunknak hozzákeverjük egy habverővel a pektines cukrot és felforraljuk. 1 percig főzzük,hogy  a pektin kifejtse a "zselésítő" hatását, majd  hozzáadjuk a gurulós málnaszemeket és levesszük a tűzről. Kevés rózsavizet, vagy szirupot adjunk hozzá,de nélküle is tökéletesen megállja a helyét:)
Olyat is csinálhatunk, elkészítjük a málnapürés szószt, de a málna szemeket nem beleforgatjuk, hanem kirakjuk szépen sorba a torta tetejére és egyszerűen csak leöntjük a málnaszósszal miután felforraltuk.

9 megjegyzés:

  1. Szia Angéla! Nagyon guszta a torta! :) Jól értem, hogy nincs alja a tortának (mármint kekszalap vagy bármi), hanem a túrós rész sül ilyen aranybarnára? Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Szia:)
    Nem raktam semmit, egy nagyon vékony finom ropogós alj keletkezik sütés közben (a karancsommal ez szinte mindennél összejön ha akarom ha nem:)) Nem ilyen erős, azért a kép egy picit csalóka:)

    VálaszTörlés
  3. Szia! Elkészült a torta (nálam áfonyával) és isteni finom lett! Köszi a receptet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs mit, ilyenkor örülök ám nagyon:)))

      Törlés
  4. sógornőm megsütötte, nagyon finom volt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most lehet, hogy nálam is újra előkerül, mert pénteken barátokkal vacsorázunk:)

      Törlés
  5. Kedves Angéla, nagyon guszta ez a torta, megsütném ma, amennyiben elárulod, hogy hány centis formában sütötted? Köszönettel: Szofi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Szofi, jaj erről a kérdésről csúnyán lemaradtam...22-26cmig abszolút biztonságos;)

      Törlés
  6. Fél adagból, 22cm-es formában tökéletes lett, csak feketeribizli volt már a fagyasztóban, így abból, de isteni finom lett. A felét egyedül meg is ettem vacsorára :)
    Habos, krémes, nagyon könnyű. Szuperfinom!:)

    VálaszTörlés