(robbanós) ÉTCSOKOLÁDÉS SÜTŐTÖK TORTA (mézeskalácsfűszerrel)

Kezdem elhinni, hogy amikor valaminek a végére érünk, akkor tényleg menthetetlenül elindul, vagyis beindul a hajrá érzés. Már-már kétségbe esetten keresem a szabad órákat, hogy legyen idő megsütni még azt, amit felírtam a kis listámra. Persze nem dőlne össze a világ, ha a tervezett eltérne a valóságtól, de valahol egy legális nyugtatószer is most nekem a sütés. 
Azt hiszem ezek után érik a vallomás, és ismét kulisszák mögé tekinteni, mégis miről beszélek, mi ez a versenyfutás az idővel. Ti akik olvastok, az életben is támogattok, a munkámban egyaránt, akár találkozunk az életben, akár az éteren keresztül. A blog indulása, és visszatekintve időben (bár nem tízen évekről évekről van szó, csupán mennyi is?  három? nah jó visszaszívom egész jó teljesítmény a részemről :) )  az utamat mutatja, ahol mindig voltak állomások, változások (így formálódott vele a blog is), de azt hiszem most jön el a legnagyobb eddig. 
De a fenébe is, most a tortáé a főszerep a leleplező bejelentés még egy kicsit had várasson magára. Semmi hatásvadászat, de per pillanat több lenne, mint egy ötperces, és ilyenkor tiszteletben tartom mindenki álmossági faktorát. Álmodjatok habosat, rakottat, csipkéset, olyat, mint ő:



Amire érdemes figyelni:
  • maga a piskóta egyszerű, figyelni kell, hogy minél több levegőt vigyünk bele a tésztába, és ehhez jól ki kell habosítani a hozzávalókat, mikor a szárazanyagok kerülnek hozzá már csak spatulával keverjük át 
  • a ganache-nál jól emulgeáljunk, vagyis (nem megijedni) a tört csokira öntött meleg tejszínt turmix-szal "fényesítsük", majd hideg tejszínt keverjünk hozzá
  • fontos, hogy megfelelően kristályosodjon ez minimum 4 óra, de ha van időnk a legjobb ha állni hagyjuk hűtőben egy éjszakát.
  • az összeállításnál, a kihűlt tortát háromba vágjuk, majd rétegezzük a krémmel, megszórjuk minden rétegnél robbanós csokoládéval, körbekenjük vékonyan és már azonnal habzsákba tölthetjük a maradékot és kezdődhet a "munka", nem egyszerű, de ha nem verjük túl, könnyen tudjuk nyomni, nem lesz szemcsés és nem fog megfájdulni a kezünk. Hűtőben hagyjuk állni tálalásig.
  • Oldalánál fentről lefelé haladjunk, tetejénél pedig kívülről közepe felé, és szép fodros alsószoknyát tudunk így készíteni. 


ÉTCSOKOLÁDÉS SÜTŐTÖKTORTA MÉZESKALÁCSFŰSZERESEN (20cm)

250g sütőtök (megsütött)
40g vaj
100g barnacukor
65g tojás (L-es méretű)
5g szódabikarbóna
3g sütőpor
100g liszt
1mk mézeskalács fűszer

A piskóta enyhén ragacsos, jellegű, de mégis nagyon légies. Jól ellensúlyozza az étcsokoládéval alkotott kontraszt, az édes és a keserű kombinációja robbanós csokival (imádom, mint egy öt éves szintre kerülök ilyenkor)
Általában veszek egy tököt és miután jól átsütöttem (minél kevesebb legyen a víztartalma és intenzívebb lehessen az íze) az egyik feléből süti fog készülni, így vagy úgy a másik, meg mehet a levesbe szó szerint. Ezzel csak arra próbáltam célozni, ne kérdezze meg tőlem senki, hány nyers tökből lesz sült tök. Mert erre a kérdésre még nem tudok választ adni.:)

A szobahőmérsékletű vajat, a barnacukorral kihabosítjuk, fehér ugyan nem lesz, de lágy habos annál inkább. Hozzáadjuk a tojást és tovább habosítjuk. A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, sütőporral és fűszerkeverékkel, majd hozzászitáljuk az alaphoz. Ha jól elkevertük, hozzáadhatjuk az előzőleg átturmixolt sütőtökpürét. (Vagy megvesszük a boltban kapható konzervet, bár azt én még sosem próbáltam)

Étcsokoládés felvert ganache:
150g étcsokoládé 64%
170g tejszín
20g glükóz
340g tejszín

Rém egyszerű, és a glükóznak köszönhetően fényes, szép állagú csokoládékrémet tudunk készíteni (én bevallom a rém egyszerűségében, egy cseppet túlvertem (mert a fenének kell közben telefonon "pofázni"), de miután még debütálása előtt pihent a hűtőben jó pár órát, sikerült kicsit összeszednie magát)

A tejszínt (170g) a glükózzal felmelegítjük, forráspontjánál rögtön félrehúzzuk a tűzről. Ráöntjük az apróra tört csokoládéra, és hagyjuk állni 1-2percet, majd elkeverjük, és turmixoljuk, még szép fényes nem lesz. Hozzáöntjük a maradék 340g hideg tejszínt, ezzel már csak spatulával átforgatjuk és betesszük a hűtőbe minimum 4 órára. Utána felverhetjük. Óvatosan:)

A robbanós csokoládét már be lehet szerezni, a SPÁJZ  fül alatt folyamatosan bővítem a listát majd mit hol tudtok könnyen, még én is teszek egy körutat és jövő héten felmérem, hogy a városban merre lehet még jó dolgokat kifogni :) 

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm a receptet, én is elkészítettem: http://csaladirendelesre.blogspot.hu/2013/11/sutotokos-csokitorta-szulinapra.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. de jó! örülök hogy sikerült, ízlett is, és szuper lett a végeredmény :)

      Törlés