Mákos a guba


Lassan egy éve próbálkozom (főleg fejben), hogyan lehetne úgy mákos gubát készíteni, hogy az is maradjon, vagy legalábbis rá tudjam fogni. Végeredményben a vajaspuding és a krémek ötvözete. Bár a vajaspudingot sütőben kell készíteni, serpenyőben még ropogósabb eredményt értem el. Aztán jöhetett még egy kis plusz kiegészítő: akár csipkebogyólekvár, vagy szilvalekvár. Ha tányérdesszertet készítenénk, akkor érdemes sütni egy vajaspudingot (nemsokára recept egy aranygaluska próbálkozásban) ami mákkrémmel (esetleg aszalt szilvával és kevés lekvárral) van kitöltve, mellé sabayon kerülhet. Volt egy 5fűszeres szilvalekváros mákosguba vaníliakrémmel próbálkozásom is, ami minden csak nem mákos guba, viszont nagyon finom.


Mákos guba

darált mák
porcukor
tojás
tej
vaníliarúd

citrom és narancshéj
kalács
szilvalekvár
tojássárga
cukor
száraz fehérbor

A tojásból, tejből, vaníliából és csipetnyi sóból angolkrémet készítek. Elfelezem. És félidőben az egyik részhez hozzákeverem a mákot és a cukrot, majd a végén hozzáadok egy kevés reszelt citromot és narancsot. Max 84fokig szabad melegíteni, különben összeugrik. Ezért érdemes vízgőz felett készíteni.
A sima angolkrémbe forgatom bele a kalácsdarabokat/szeleteket, majd vajon megsütöm őket.
Ezután egy pohárban elrendezem: kalács alulra, mákos-angolkrémmel megkenve, és még egy kalács réteg. A tetejére sabayon került . Amihez a tojássárgát a cukorral kikeverem és hozzáadva a fehérbort vízgőz felett besűrítem. Azonnal tálalni kell, különben a kalács megszikkad.

8 megjegyzés:

 1. : )))))) Mintha ma egyre járna az agyunk. Már ami a gubát és a mákot illeti.

  VálaszTörlés
 2. :)))) Hihetetlen!

  ...hát akik együtt járnak ebédelni...:P

  VálaszTörlés
 3. Na ebbe belenyúltál, a mákos guba az egyik kedvencem (az emlegetett aranygaluska a másik), mindig kísérletezek vele, keresem a "tökéletest". Szóval határozottan kíváncsivá tettél a recepttel. Egy dolog nem egészen tiszta: ha az angolkrémet elviszed a 84 fokig, akkor - az eltelt idő függvényében - egy sűrűsödő mártást fogsz kapni, amit nem tudom, mennyire szív be a kalács. Nem csak a tetején marad meg? Viszont akkor: a) kérdéses lesz számomra a vajon sütés rész; b) a kalács belülről még száraznak tűnik nekem. Szóval itt kérnék egy kis kifejtést, ha lehet. :)
  De mondom, az ötlet amúgy tetszik, a szilvalekvár bevitele a történetbe - bármennyire is kézenfekvőnek tűnik így utólag - nem jutott még eszembe. :)

  VálaszTörlés
 4. Na ebbe tényleg belenyúltam:D
  Akkor sorjában:
  1. ha az angolkrémet 84fokig melegítem nem csapódik még ki, és mivel melegen teszed rá ezért nagyon is beszívja a kalács:)
  2. ha nem szívja akkor más arányt használunk a tej felhasználásában:)De fogja:) (Remélem:))
  3. olyan, mintha bundáskenyeret sütnél:)
  Jaj nagyon finom szilvalekvárral! Kisujjamat adom érte:)))

  VálaszTörlés
 5. Az oké, hogy nem csapódik ki 84-ig, de sűrűsödik. :) De a bundáskenyeres hasonlattal már kezdem érteni. Mondjuk innen már a kalács pirultságáért kezdek aggódni, de legfeljebb majd menet közben improvizálok. :)

  VálaszTörlés
 6. pedig pirul!:)
  Most már nagyon kiváncsi vagyok..ha nem sikerül, akkor elkészítem neked:D

  VálaszTörlés
 7. Hát ezt elszúrtad, ilyen ajánlat hallatán még füllenteni is hajlandó vagyok: tehát, szerintem nem sikerült. :D

  VálaszTörlés