(jó reggelt) FOKHAGYMÁS BUCIK

Kezdem sajnálni, hogy lassan véget ér a semmit tevés. Túl jó háziasszony lettem..khm...meg iskolás. Bár papíron még hátra van egy egyetemi szakdolgozat megírás, (és egy féléve majdnem minden nap elhatározom, hogy befejezem) de a nyelviskolával újra a gimnáziumban találtuk magunkat. Nekem bárhogy is nézem 12 év után rettentő nehéz volt megszokni ezt az állapotot, és arra vártam, hogy mikor legyen vége. Hát...3 hét múlva vége lesz, és most meg az a baj. Hol lesz nekem ennyi időm tüsténkedni (apropó ezt így mondják?) a konyhába? Reggelire kicsi bucikat gyártani?

Hát őket valójában nem reggel készítettem, ez van mikor rám jön a süthetnék, főzhetnék, és  egy egész éjjelt eltöltök a konyhában. Ami két dolgot okozott, felébredt azUram és reggelizni óhajtott az illatok miatt, másrészről olyan brutál fokhagyma szag lett, hogy még a kutya is kidőlt. De megérte, még az igazi reggelinél is...ez egy ilyen nagyon izraeli buci dolog (na nem azért mert egy izraeli oldalon találtam, és rettentő büszke voltam, hogy már megértem, mit irnak) a lényege: tömör, de jó vajas :)


VAJAS FOKHAGYMÁS BUCIK

25g friss élesztő
30g cukor
90g  kézmeleg víz
500g liszt
50g olvasztott vaj (de nem forró, mert kinyiffantja az élesztőt)
15g só
180g víz

50g olvasztott vaj
4 gerezd fokhagyma

Az élesztőt, a cukorral és a vízzel elkeverjük, majd meleg helyen (na azzal itt nincs gond) 20 percig hagyjuk, hogy felfusson. (Jó habos legyen)
A lisztet egy deszkán átszitáljuk, közepére mélyedést készítünk. Beleöntjük az élesztőt és a vajat, és elkezdjük az ujjunkkal összedolgozni. Folyamatosan adjuk hozzá a vizet, és határozott oda vissza toló mozdulatokkal átgyúrjuk. A végén egy rugalmas alaptésztát kell kapnunk. Persze ehhez kell egy kis érzés is, és látni, hogy viselkedik az épp adott lisztünk, vagy mennyi vizet igényel. Limara Pékségénél nem kell szerintem mondanom, de remek ötletek, és lépések vannak. Bár ez merem mondani mindenkinek menni fog, mert nagyon egyszerű.
A kész tésztát letakarva, ismét meleg helyen kelesztjük 1 és fél órát. Kb.  dió nagyságú bucikat formázunk belőle. Én ezt Marcsitól tanultam, hogy a két kezemet oda vissza huzogatom úgy, hogy a tenyereim alja szinte összeér és ott csipődik be a tészta (benne a tésztával) és szépen gömb alakúvá formázódik. Szóval semmiképp nem úgy gömbölyítjük, mintha sárgolyót, vagy gyurmát használnánk. (na ez lehet, hogy most nem lett az igazi, tessék megnézni Limara blogját, ő a mestere ennek elmagyarázásában)

Újra hagyjuk őket állni egy fél órát. Előmelegített sütőben 180 fokon süjtük 12-15 percig, és mikor elkezd színt kapni megkenjük olvasztott vajjal kikevert reszelt fokhagymával, és addig sütjük még gyögyörű aranybarnák nem lesznek. (Kb. plusz 5-8 perc)

Én sütés után is megkentem még vajjal :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése