(pisztáciás) ALMÁS PITE (a fedélzeten mazsolával)

Van valami csodálatos érzés abban, mikor sült alma illat árasztja el a konyhát, aztán szép lassan eléri a nappalit...és mikor elkészül, még melegen beleharapni...pedig arra tanítottak, hogy meleg tésztát sosem szabad, de ezt mindig kötelező jelleggel meg kell szegni. Kicsit irigylem most az otthoniakat. Beköszöntött az ősz, és holnap már hivatalos is lesz. A legszebb évszak, ami itt majd novemberben bukkan fel, legalábbis azt mondják...de tegnap este engem is megcsapott kint a kertben a hideg fuvallat, és nagyon beleéltem magam az őszbe. Aztán reggel felébredtem és levegőért kapkodtam, mert itt még javában 32 fok van...eljön az én időm is, addig meg irigykedek kicsit rátok:)



PISZTÁCIÁS ALMÁS PITE

250g liszt
150g puha vaj
2g só
1 tojás
1-2ek hideg tej

A lisztet átszitáljuk és közepébe mélyedést fúrunk. Belekockázzuk a puha vajat, hozzáadjuk a sót. Morzsoljuk és fokozatosan hozzáadjuk a lisztet. A végén a hideg tejjel átdolgozzuk és hűtőbe tesszük fél órára. Utána kivesszük, enyhén lisztes deszkán 3mm vastagra nyújtjuk. Formába illesztjük, az alját villával megnyomkodjuk és betesszük a mélyhűtőbe még elkészülünk a töltelékkel.

5 kis alma megpucolva
3 tojás
250g tej
100g cukor
40g mazsola
50g  előre száraz serpenyőben lepirított pisztácia
40g kukoricakeményítő
1 vanília
1 citrom leve és héja

Az tojást a cukorral, a tejjel és a többi hozzávalóval, jól kikeverjük. (Érdemes a tejet a keményítővel külön elkeverni). Nem kell habosítani túlságosan, mert teljesen más lesz az állaga a süteménynek. A fagyott tésztát kivesszük a sütőből, és beleöntjük a tölteléket.
Két lehetőség van, vagy belekeverjük az almát, ahogy anno a nagymamám készítette. Vagy 10perc sütés után, mikor már kezd recegőssé válni elrendezzük rajta az almaszeleteket. Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük kb. 20-30 percen keresztül.

Ha szép fényesre szeretnénk a tetejét 1-2 ek vízzel és pár csepp citrom levével melegítsünk fel 4-5ek sárgabaracklekvárt, és mikor kezd folyóssá válni kenjük meg vele az almatortánkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése