Uborka, cukkini, üvegtészta egy tekercsben


Itt Érden kisütött a nap legalább egy órára, ez már valami így június első hetében, nem panaszkodhatok...
Az ilyen idő viszont kiváltképp alkalmas arra, hogy belelendüljek és kellemes káoszt varázsoljak a konyhában, a kellemetlen mosogatással együtt. Ez ma már a második étel ami elkészült, és van egy sejtésem, hogy fognak még történni a konyhában más dolgok is...
Az inspiráció egyrészről Grant Achatz Kimchiöntetes jégcsapretek salátájából ered (amit már készítettem itthon) és a Gusto magazinban olvashatunk róla, másrészről Zsófinál készült a Tokaj nyitányra friss caffirlime-os, csirkés, cukorborsós, rizstésztás tekercs. Végül lett egy saját tekercsem:

Tavaszi tekercs

cukor
rizsecet
halszósz
szezámolaj
szójaszósz
friss reszelt gyömbér
chili
víz

A hozzávalókat lassan visszaforralom (még szirupossá nem válik) és hagyom kihűlni, majd átszűröm. Ezt az öntetet eredetileg turmixolni kell, majd xantán hozzáadásával tovább folytatni ezt a műveletet, ezzel végeredményben egy kolloid dresszinget nyerhetünk.

uborka

Az uborkák magházát eltávolítom, vékonyra szeletelem, és a fent említett öntetben átforgatom.

cukkini
caffir lime


A cukkinik magházát eltávolítom, majd caffirlime-mal felforralt sós vízben blansírozom 1percig.
Ezalatt felszívja a lime ízét is.Lehűtöm. Nem jegesvízbe, mert akkor veszít az ízéből, hanem jeges tálra fektetem egy kisebb tálba rakott cukkiniket.

Az üvegtésztát meleg vízben áztatom 3-4 percig, leszűröm, majd egy keveset adok hozzá az öntetből.

rizslap

A rizslap használata nagyon egyszerű, ha tudjuk a titkát. Ehhez elég csapvizet engedni, és ebbe rakni a lapot 15mp-re, majd rátenni egy műanyag tálra, és egy perc alatt elnyerjük a kellő formázhatóságot. Nem fog úgy ragadni, könnyebb tölteni és feltekerni.
Így a lapra helyezek egy kevés tésztát, erre teszem az öntetes uborkát és a lehűtött cukkinit, majd feltekerem. Én gy szoktam, hogy magamhoz közel teszem a tölteléket a lapra, egyet hajtok rajta, enyhén visszafele húzó mozdulattal, majd egyik és másik felét is behajtom (1/3 részét), és a lap rugalmassága miatt szorosan tekerve, de kissé visszahúzva tekerem fel a lapokat. Valahogy így:)

A másik verzió, pedig az eredetileg elgondolt jégcsapretekből készült, egy kevés újhagyma hozzáadásával és marinált lazaccal. (Itt a tekercseket lazábbra hagytam):


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése