MÁKOS OMLÓS (étcsokoládés szilvakrémmel)


Olyan hamar elment nem? Sosem fogom megérteni, egy évben egyszer lehet hivatalosan csingilingibe öltöztetve a lakás. Ennek örömére, minden lehetőséget, és sarkot megragadok, hogy ha már legális, legyen minden fényes, csillámporos, világítós, fahéjas-almás illatú.  És akkor a belefektetett munka eltűnik 2 hét alatt? De nem most! Úgy döntöttem amíg esik a hó, addig így marad minden a lakásban! És kész.:)
Karácsonyra vállaltam a nemes feladatot, és készítettem sok-sok aprósütit, tortát. Ami bár ünnepre készült, de a sütinek mindig van apropója, hogy miért kell. Nem ünneptől, nem szezontól függő. Okot pedig mindig találok rá, miért. És leginkább azért, mert édességfüggő vagyok.:)
A mákos omlós most karácsonyi sikkben került a süteményes tálra, de csillag forma helyett, bárhogy kiszúrhatjuk. Sőt nem kell rá a marcipán borítás sem, ez csak egy plusz, az alkalom miatt ugye. Az íze mindenféle csiriviri nélkül is teljes mértékben megállja a helyét, és azt is ígérhetem, egy kör nem lesz belőle elég:


Amire figyelni kell a tésztánál:

  • az édes tészta, azon belül is a Pate Sablee a legkényesebb törékenyebb fajta. Van egy szuper magyar könyvem: Michael Roux-Tésztavarázs (biztos sokan hallottatok már róla, nem véletlen, tökéletesen elmagyarázza a tészták tulajdonságát, és receptjét annyira amennyire egy lelkes amatőr ezt szeretné is, nincs túlbonyolítva és nincs is túlságosan lebutítva)
  • fontos a lépések betartása, bár nincs belőle sok, a tésztát így nehezebben dolgozzuk túl, de nem is szabad túlságosan gyúrni, mert attól is gumis lesz.
  • mindig becsomagoljuk és pihentetjük, miután elkészültünk vele. Ha fagyasztóból veszem ki, mert eláll több hónapig is, akkor a hűtőben hagyom kiengedni és nem a pulton (ne kapjon sokkot szegény)
  • minőségi hozzávalók nélkül, nem szabad tökéletes tésztát elvárni.
  • miután több adagról van szó. Mindig csak egy keveset veszek ki a hűtőből, hogy hideg maradjon a tészta, a nagy vaj tartalom miatt nagyon hamar melegedik a kezünktől. Mikor egy adaggal végeztem, marad ugye némi maradék, azzal gyúrom át az új adagot és így tovább. Így a formázásnál is könnyebb dolgunk van, ha meleg a tészta akkor a forma nyúlik, mikor kiszúrjuk, hidegen van tartása.
  • a lisztezés helyett, én mindig keveréket használok 1:1 arányban szitált porcukorral és liszttel dolgozom
  • sütésnél, hogy a formánk megmaradjon, mindig legyen hideg a tészta (ha kell a kiszúrt formát tegyük vissza hűtőbe), és mindig legyen hideg a sütőlap is, amin sütni fogjuk (tehát ha több körös, ki kell hűteni, mert másképp fog sülni)
  • a máknak nagyon jót tesz ha pirítjuk előtte, sütés közben már nem tud igazán sülni, mert a tésztába kerül. Szárazon és egész mákot pirítsunk le egy serpenyőben, majd hagyjuk kihűlni. (Biztosra menjünk, én mindig rögtön átöntöm egy másik tálba, mert a serpenyő még olyan meleg, hogy tovább fogja  pirítani, és lehet, hogy megég. Jaj, azt azért ugye ne...:))
  • és a legfontosabb, akkor az igazi, ha töltés után bírunk várni vele legalább egy napot:)


MÁKOS OMLÓS

Pate Sablée mákkal:
250g süteményliszt
200g enyhén puha vaj kockára vágva
100g porcukor
csipet só
2 tojássárga
50g egész mák (előre szárazon lepirítva)

A lisztet átszitáljuk és egy tálba, vagy a pultra (márvány, fa). Közepébe mélyedést készítünk, és beletesszük a: vajat, a sót és a szitált porcukrot. Morzsás állagúra keverjük, némi liszt felvételével. Hozzáadjuk a tojássárgát, és apró, de gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a tésztát. Fél órára a hűtőbe tesszük, majd porcukros-lisztes keveréken kinyújtjuk 2-3mm vastagságúra, kiszúrjuk az adott formánkkal.
160 fokon megsütjük, amíg enyhe színt nem kap.Rácson hagyjuk kihűlni.

Szilvás krém:
150g szilvalekvár
4cl szilvapálinka
50g étcsokoládé (64%)
20g glükóz
1csipet fahéj

Ez egy gyors verzió, fogok majd mutatni igazi jó gyümölcsös csokoládékrémeket is. Ez az a verzió, mikor nincs azért annyi időnk, hiszen sokat, mást is kell készíteni. Tulajdonképpen csokoládés lekvár. Ilyet boltban is kaphatunk, de ha van házi lekvár és csokoládé, azért sokkal finomabbat fogunk mi készíteni.
A szilvalekvárt (ha nagyon sűrű pálinkával lazítjuk) a glükózzal és egy csipet fahéjjal melegítjük. Közben vízgőz felett felolvasztjuk az étcsokoládét max. 50 fokra. (Ha már félig felolvadt, le is emelhetjük és elkeverhetjük).
Az olvasztott csokoládéhoz hozzákeverjük a szilvakrémet, és hagyjuk kihűlni szobahőmérsékleten.

Ha kész vagyunk, formától függően egy habzsákba töltve nyomjuk rá a krémet. És állítsuk össze a mákos omlósokat. Hűtőben eláll 2 hétig is.
Ha marcipánt szeretnénk rátenni, és nem is volt sűrű a szilvalekvár, akkor kenjük meg szilvapálinkával, ez legyen a ragasztója a marcipánnak a tésztához.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik, én is készülök még mákosat készíteni!:)

    VálaszTörlés
  2. Pár éve, még alig bírtam igent mondani egy mákos sütire. Ma már pedig kifejezetten rajongok érte. Amíg van mákom, én is készítek:)

    VálaszTörlés