PISZTÁCIÁS TEKERCS (málnával)


Takarításban vagyok, vagyis eltűntetek mindent, amit már rég illet volna a fagyasztó részből. És ilyenkor még nekem sincs feltétlenül türelmem ahhoz, hogy 2-3 órát töltsek el a konyhában.Türelem? Inkább Idő, mert abból mindig kellene egy kevés ugye...  
Szóval ha adott egy élesztős leveles tészta (amire nem is emlékeztem), figyelembe véve, hogy gyors, de finom sütit is gyártanék, akkor egyértelmű, hogy a legtutibb, és legegyszerűbb krémmel fogom megtölteni, az már csak ráadás, hogy van mirelit málna is a hűtőben. 
A legjobb ebben a mandulás krémben, hogy bármivel kombinálható:
  • legyen gyümölcsös: alma,körte, eper, meggy, cseresznye, narancs, ribizli frissen vagy fagyasztva tuti jó lesz
  • vagy mogyorókrémmel, csokoládéval (süthető), aszalt gyümölcsökkel (ezeket vágjuk fel, hogy könnyen tekerhető legyen)
  • fűszerezhetjük: csillagánizs, vanília, fahéj, kardamom, bazsalikom, ami az adott gyümölcshöz passzol
  • Lényegében, kell hozzá egy tészta alap (a tekercshez élesztős leveles tészta) ami akár linzer is lehet, de akkor töltjük, mint egy pitét. És ez a mandulakrém, hogy mi van a spájzban, azt Ti tudjátok, de ami jól esik azzal tuti nem nyúltok mellé.
És azt mondtam már milyen egyszerű? Egy valamire kell csak odafigyelni, hogy a tészta hideg legyen (a hűtőből vegyük ki felhasználás előtt). Pikk-pakk kész szó szerint, nézzétek:






PISZTÁCIÁS TEKERCS
400g élesztős leveles tészta

2tojás
80g cukor
100g mandulaliszt
100g szobahőmérsékletű vaj
csipet só

1ek pisztácia paszta/krém
50g mirelit málna

A leveles tésztát úgy csavarjuk ki, hogy a védőfólia alul maradjon. Egyszerűen csak kiterítjük. A mandulakrémhez az összes hozzávalót: a tojást, cukrot, mandulalisztet és a vajat, egy csipet sóval habverővel eldolgozzuk. Még egy jó krémes állagot el nem érünk. Vagyis a vaj és a tojás teljesen elkeveredik a szárazanyagokkal. (Persze lehet fokozni a tökéletes állagot, ebben az esetben, a vajat először a cukorral habosítjuk még ki nem fehéredik, utána jöhet egyenként a tojás, majd a mandulaliszt a csipet sóval)
Ha pisztáciásan készítenénk el, akkor ezt még hozzákeverjük és a kiterített tésztát megkenjük vele. (ha mogyorókrémet használunk előtte kenjük meg vele vékonyan a tésztát és utána a krémmel)
Ilyenkor jönnek az opciók, mirelit málnát morzsoljunk rá még hidegen, de a fent említett tippek bármelyikével tökéletesen működik.
Óvatosan feltekerjük, hogy ne nyomjuk ki a krémet, de ne is legyen túl laza. Ezzel kívülre kerül a védőfólia  és kicsit még igazítani is tudjuk, hogy kerek legyen. Betesszük a fagyasztóba egy negyed órára, hogy könnyen vágjuk a szeleteket. A sütőt előmelegítjük 180-190 fokra.
A védőfóliát levesszük. Majd minden egyes vágásnál forgatunk rajta, így majdnem szinte tökéletes korongokat tudunk vágni. Sütőpapírra tesszük egymástól kicsit távolabb hiszen még nőni fognak. Sütés közben pedig kiugranak szép kerek formák lesznek kb. 15 perc alatt.

4 megjegyzés:

  1. Húúúú! Ez hihetetlen jó lehet...!

    VálaszTörlés
  2. Szia Angéla!Hihetetlen sikerem volt vele, én pisztáciás marcipánt reszeltem bele a mandulás alapra+ málnát és csoki darabokat.Ma újra meg kell csinálnom mert nekem nem maradt:-))

    VálaszTörlés
  3. El is hiszem, csak jó dolog került bele:)))

    VálaszTörlés