Vaníliás darapuding posírozott sárgabarackkal


A hétköznapi desszertek terén egyre inkább úgy tűnik, a császármorzsa sikerét látva, hogy az emberek vágynak a "retro" életérzésre, persze új köntösben. Ez jó, ez nagyon jó:)
Most volt először az, hogy nem vettem részt végig az elkészítési folyamatban. Nem bizalomról van szó, Roli egy ász. Egyszerűen szeretek ott lenni. Így most maradt nekem a barack és a kandírozott vaníliarúd (ami annyira nem jött be, mert nem merték megenni..pedig ehető volt:) )
Kaptam kimenőt vasárnapra, bizony Zsófival elindultunk Soundra. Kezdtünk egy Pink Martinivel, aztán elindult a csajos est, barátnőkkel, haverokkal...kellett. Kicsit fura volt, fakanalak, termomix,sütő helyett embereket látni, zenét, még zenét, sok zenét hallani:) Kell a feltöltődés...
Hétfőn persze csak benéztem a konyhára, nem bírtam ki..hogy ne lássam a végeredményt:)

Az ihlet...hát nagyon sok vaníliarudunk volt, és mondta Roli csináljunk vele valamit...így jött a kandírozás, erre épült rá egy Csáky féle darapuding átdolgozás, majd a barack...
Kicsit nehéz, mert itt tényleg figyelembe kell venni, a szezonalitást, a regionalitást. Ami egyik részről végre, hogy egy étterem tényleg így dolgozik, másrészről sokkal több fantáziát igényel.

Kandírozott vaníliarúd

vaníliarúd
íz
cukor

Cukorból és vízből szirupot készítünk, majd beletesszük a rudakat, felforraljuk. Kivesszük a rudakat, és sütőben szárítjuk 3-4 órán keresztül.

Posírozott sárgabarack

cukor
fahéj
csillagánizs
kardamom
gyömbér
barack

Cukorból, vízből, és a fűszerekből szirupot készítünk, majd 3-4 perc alatt posírozzuk benne. Vákuumozzuk, jeges vízbe állítjuk.

Tejsodó

tojássárga
cukor
tej
tejszín

Tojássárgát, cukorral tejjel elkeverjük. Majd tejet, tejszínnel felmelegítjük beletesszük a tojásos keveréket, és sűrűsödésig keverjük alacsony láng alatt.

Darapuding

dara
tej
vaj
cukor
vanília

citrom
tojássárga
tojásfehérje

Az összetevőkből felfújtat készítünk vízgőzben.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik. amúgy én is odáig vagyok az amolyan retro életérzést nyújtó kajákért :)fantasztikus desszerteket találtok ki és a kivitelezés is csodás!

    Nem is gondolnám, hogy így ódzkodnak az emberek a kandírozott vaníliarúdtól.. pedig ugye egyértelmű, hogy csak ehető díszítés kerül a tányérra :)

    VálaszTörlés
  2. Már írtam egy listát, miket kellene elsütni:)
    Mázlim van Rolival, tök jól tudja a technikai háttereket, így meg rengeteget tanulok.
    Én kitalálom, lerajzolom, ketten meg összerakjuk a recept menetét. Mint a borsó meg a héja, úgy tudunk együtt dolgozni:)

    lehet, hogy a kandírozott vaníliarúd next level;)

    VálaszTörlés
  3. Jövő héten mi lesz? :)) ha minden úgy akarja szerdán megyünk. Remélem nem jön közbe semmi, mostanában elég hektikusak a napjaink...

    VálaszTörlés
  4. Most állt össze fél órája, kacifántos volt...:)
    Viszont remélem ízleni fog majd:
    Gyümölcsös tejberizs tonkababos-fehércsokoládéhabbal:)
    Szerdán szóljatok ha ideértek!:) Gyertek!

    VálaszTörlés