A megosztó: Kecskesajt


Mert vagy igen, vagy nem. Átmenet a kecskesajt szeretetben szerintem nincs. Vagy mánia (nálam), vagy határozott elutasítás. Ennyire még nem féltem, hogy lesz e rá közönség, és ha lesz is elégedettek lesznek-e? Tetszett. Ették. Azt mondták.:)
A kihívás az volt, hogy a szezonalitás miatt, előbb utóbb bele kellett esni a dinnye felhasználásába is. Hoztak őrségi friss kecskesajtot, a többi már rajtunk múlt. És most itt a recept:

Méztükör:
méz
víz

gyömbér
lime leve és héja
zselatinlap

A mézet a vízzel (optimálisan fele-fele) és a többi hozzávalóval lassú lángon főzzük, majd leszűrjük és zselatinnal bekötjük. (Ha minden igaz, zselatin csütörtöktől háttérbe szorul, mert érkeznek a modernebb zselésítők és barátai, amit már volt szerencsénk tesztelni)

Sárgadinnye "kompót"

sárgadinnye
citrom leve
cukor
xantán
fagyasztott kockára vágott sárgadinnye a tálaláshoz

A hozzávalókat termomixben kikeverjük. Ez a gépezet, maga a csoda, sokkal könnyebb a homogenizálás, vagy a sűrítés, feloldás, stb. De! Ilyen otthon ugye nem nagyon van, és eddig minden receptemben feltűnt. A botmixer az otthoni megfelelője, így lehet szorgalmasan mixelgetni csak kicsit több időt vesz igénybe.

Morzsa:1:1:1:1 arányban lisztet, vajat, cukrot, mandulalisztet elkeverünk, sütőben megsütjük majd apródarabokra morzsázzuk a kezünkben.

Kecskesajt fagylalt:
joghurt
friss kecskesajt
tejszín
glükóz


A hozzávalókat elkeverjük, lehűtjük, pacojetben krémesítjük.

Tálalásnál:
maldon só, és mézredukció a fagylalt tetejére.

3 megjegyzés:

 1. Mi az a mézredukció? Köszi.

  VálaszTörlés
 2. Nekem ízlett! Az külön érdekes benne, hogy a fagyi kifejezetten sós a méz meg a dinnye mellett.
  Az adag nagyon elegáns, nem akarnak a vendégek többet? (Nekem tetszett, hogy nem sok, éppen csak annyi, amennyi édességet egy komplett étkezés után szívesen megeszek.)

  VálaszTörlés
 3. Mézredukció úgy készít a Roland, hogy:
  mézet lassan főz, vizet ad hozzá, hogy ne kössön be, de karamellizálódjon.

  Szia Rossamela,
  örülök, hogy ízlett!:) A maldon só jótékony hatása miatt érezted sósnak. Szeretem ha egy tányéron több íz jelenik meg, ezek szerint van rá vevő:)
  Egyenlőre még nem jött visszajelzés az adag méretét illetően:)

  VálaszTörlés